Det Fria Ordet - ett samtal om Fristadssystemet

Scenkonst Sörmland och Litteraturutveckling Sörmland inbjuder till en tidig kväll med underhållning, information och samtal om Fristadssystemet.

På scenen möter vi nuvarande och före detta fristadsförfattare och fristadskonstnärer från Syrien, Iran och Irak liksom samordnare och litteraturutvecklare från ICORN Sverige, Region Jönköpings län, Region Sörmland och Linköpings kommun.

  • Vad innebär det att vara Fristadskonstnär?
  • Hur är det att ta emot en konstnär som lever under hot och risk?
  • Vad gör ICORN (International Cities of Refuge Network) och vad behöver en kommun eller region som agerar fristad göra?


Vi välkomnar särskilt kommun- och regionalpolitiker, tjänstemän inom kultur- och socialförvaltning samt alla med intresse för demokrati, yttrandefrihet, mänskliga rättigheter, konst, litteratur och poesi.

MEDVERKANDE

Karin Hansson
Nationell ICORN-samordnare, ICORN
The International Cities of Refuge Network (ICORN) är en oberoende organisation som via kommuner och regioner ger en fristad till författare och konstnärer som på grund av dess konstnärskap lever under risk. ICORN värnar yttrandefrihet, försvarar demokratiska värderingar och framhåller vikten av internationell solidaritet. Karin Hansson är nationell samordnare för ICORN i Sverige.

Henrik Hermansson
Litteraturutvecklare, Region Jönköpings län

Ali Thareb
Författare från Irak, Jönköpings län.
Ali Thareb är en poet och performer, född 1988 i Babylon, Irak. Thareb har publicerat tre poesiböcker p arabiska och ytterligare en bok på arabiska och franska, 2018. Hans texter finns även i poesi-antologier på franska, turkiska och arabiska. Thareb är medgrundare till gruppen Cultural Militia som jobbar med och för konst- och kulturprojekt som tar ställning- mot våld. Tharebs första bok A Bright White Emptiness publicerades 2015. Hans femte bok kom på Magnus grehn Förlag 2021, den är skriven på svenska och arabiska och har titeln Ömsint man från knivarnas rike.


Ola Husamou
Författare, poet, skribent, dramaturg och musiker, Eskilstuna kommun/Syrien. Fristadskonstnär, 2019-2021. Ola Husamou var Eskilstunas andra fristadskonstnär. Hon är barnboksförfattare, poet, skribent, dramaturg, och musiker från Syrien. Hon har publicerat poesi och artiklar för olika tidningar och tidskrifter, både inom och utanför Syrien sedan 2007. 2014 släppte hon sitt första album, Human Cry. Hon har både skrivit text och musik och är även sångare. Sångerna uppmanar till fred och att våldet ska upphöra och handlar om hur det syrianska folket har fått lida och lider på grund av kriget.

Mahsa Malek Marzban
Författare, översättare och journalist, Linköpings kommun/Iran (persiska)
Fristadsgäst 2021-2023. Mahsa (född 1974) är Linköpings kommuns tredje fristadsgäst. Hon kommer från Iran och är översättare, TV-ankare och influencer på Instagram med 47t följare. Kämpar för kvinnors rättigheter i Iran. Mahsa stannar i fristadsprogrammet tom augusti 2023 då det tvååriga stipendiet löper ut men planerar att stanna kvar i Sverige och Linköping. Hon bor i Linköping med sin make Ali som är grafisk designer. 

Elisabeth Asp
Sakkunnig internationell samordnare, Linköpings kommun

Märit Lundsten
Fristadskoordinator, Region Jönköpings län

Jörgen Lindvall
Verksamhetschef, Scenkonst Sörmland

Markus Hultcrantz
Litteraturutvecklare, Region Sörmland

PROGRAM

• 16.15 Välkomst och korta uppläsningar
• 16.25 Information om det internationella fristadssystemet ICORN och dess Svenska gren med fokus på fristadsengagemanget
• 17:00 Samtal om betydelsen av fristadssystemet och arbetet i kommuner och regioner.
• 17.30 paus
• 17.45 Samtal och uppläsning av och med nuvarande och f.d. fristadsförfattare
• 18.30 Avslut

Datum:

Tisdag 29 november 2022

Plats:

Scenkonst Sörmland, John Engellaus Gata 3, 633 42 Eskilstuna

Tid:

16:15

29 november
J4WR