Fortbildningsdag för läsning och kultur inom LSS och äldreomsorg

För biblioteksmedarbetare, läsombud och kulturombud inom LSS och äldreomsorg, högläsare och andra intresserade av läsning, kultur och delaktighet för alla.

Anmäl dig senast 6 februari via länken: https://sr.artologik.net/landstingetsormland/Survey/203

Det kostar 500 kronor (exklusive moms). Fika och lunch ingår.

Några programpunkter är:

Att mötas i musik
Hur kan vi använda musik som ett sätt att mötas oavsett ålder, språk, förutsättningar eller förkunskap? Lina Fridblom och Christina Höst Gustafsson, Studieförbundet Bilda, berättar om några av Bildas verksamheter där musiken är den gemensamma nämnaren, där musiken kan väcka glädje, minnen och skapa delaktighet. Vi kommer under morgonen att sjunga och musicera tillsammans på olika sätt!

Biblioteket informerar om talböcker, lättläst och Boken kommer
Anette Elvelind, Strängnäs bibliotek, Maria Hansson, Trosa bibliotek och Christina Strender, Vingåkers bibliotek berättar om hur bibliotek och läsning kan nå fler genom tjänsten Boken kommer, talböcker och lättläst.

Poesigympa
Irène Karlbom Häll, projektledare Sörmland berättar, ger din kropp och själ en genomkörare. Poesigympa är ett 15 minuters lätt gympapass till texter av levande och ibland även döda poeter. Rörelserna passar de flesta, även äldre.

Konst i äldreomsorgens korridorer och rum
Lars-Erik Wahlberg, länskonstkonsulent Sörmland, berättar om hur det går att arbeta med konst.

Läsgruppen på Köpmangatan
Hanna, beteendevetare och boendestödjare i Eskilstuna kommun, berättar om arbetet med en läsgrupp inom socialpsykiatrin, LSS och SoL.

Filmen vidgar vyer och väcker engagemang
Gunnel Nelzén, filmkonsulent Film i Sörmland, berättar om filmen som verktyg.

En vårdhund på besök
Susanna Markkanen med hund och demenssköterskan Katarina Söör berättar om arbetet med en vårdhund inom äldreomsorgen i Eskilstuna kommun.

Frivilligarbete för människors ökade livskvalitet
Personal från frivilligcentralen i Eskilstuna och volontärarbetare berättar om verksamheten.

Virtuella upplevelser på Äppelparkens äldreboende
Personal från Äppelparkens äldreboende i Hallstahammar berättar om satsningarna på VR-teknik som bland annat handlar om att väcka minnen till liv, kunna återbesöka Finland, och träna rörlighet.

Fly me to the moon
Premiär av Scenkonst Sörmlands föreställning Fly me to the moon.

Dagen arrangeras av Scenkonst Sörmland och Biblioteksutveckling Sörmland i samarbete med Eskilstuna och Strängnäs kommun.

Här hittar du mer information om kultur- och läsombudsverksamhet i Sörmland.

7V1F