9 mars 2022

Fortsatt god hjärtvård i Sörmland

Sörmländsk hjärtvård fortsätter att tillhöra Sverigetoppen. Det visar resultaten vad gäller omhändertagandet vid akut hjärtinfarkt och den uppföljande vården i kvalitetsregistret Swedeheart 2021.

- Att vi på våra tre somatiska sjukhus i länet tillsammans lyckas ge våra invånare en god hjärtinfarktvård trots den pandemi som pågått är mycket glädjande, säger Stefan Pettersson överläkare på medicinkliniken på Mälarsjukhuset.

Swedehearts kvalitetsindex omfattar både den akuta hjärtinfarktvården och den uppföljande sekundärpreventionen, alltså omhändertagandet en tid efter själva infarkten.

Medianvärdet för hjärtinfarktvården på svenska sjukhus hamnade 2021 på 6,5 poäng av max 11. Kullbergska sjukhuset och Mälarsjukhuset fick 8 poäng och Nyköpings lasarett fick 7,5 poäng. Totalt innebär detta innebär en delad tredje plats för Kullbergska och Mälarsjukhuset och en delad fjärde plats för Nyköpings lasarett bland de cirka 70 sjukhus som finns med i Swedeheart.

- Som alltid finns förbättringspotential i arbetet på alla tre sjukhus inom olika delar av kvalitetsregistret vilket vi självklart kommer att jobba vidare med under året, säger Stefan Pettersson.

Även med tryggheten ett gott omhändertagande ger, vad kan och bör man tänka på som individ för att inte behöva få hjärtproblem?

- Sunt leverne är ett bra sätt att undvika hjärtbesvär. Detta innebär att man inte röker och inte dricker större mängder alkohol. Gällande kostvanor rekommenderar vi så kallad medelhavskost. Sedan är det av yttersta vikt att undvika alltför mycket stillasittande och ägna sig åt daglig motion i någon form, minst 30-40 min åt gången. Ett bra sätt att ha koll på sitt kolesterolvärde och blodtryck är att gå på de hälsokontroller som regionen erbjuder, säger Stefan Pettersson.

Läs Swedehearts årsrapport här

NNAC