22 maj 2023

Nu kan elever i anpassad grundskola boka spontan skolresa – uppmärksammas med prisutdelning

För barn som har svårt att förflytta sig själva kan det vara svårt att åka vanlig buss och annan kollektivtrafik. Tidigare behövde skolresor med taxi bokas tio dagar i förväg. Efter att barnen på Odlarskolan 1 i Eskilstuna hörde av sig har reglerna för bokning ändrats.

Att kunna ta sig till studiebesök, till biblioteket eller delta i aktiviteter och evenemang med skolan är inte en självklarhet för barn med funktionsvariationer. Under flera år har resor under skoltid behövts bokas tio arbetsdagar i förväg. Spontana resor har alltså inte gått att göra.

Efter att barnen på Odlarskolan tog kontakt med Region Sörmlands barnrättsstrateg Åsa Stålhane ändrades reglerna.

– Jag träffade barnen och lyssnade på deras behov. De berättade att de vill kunna göra som alla andra elever, bestämma spontant och i närtid om de vill kolla på något eller delta i det som händer på stan. De vill inte vänta två veckor på att kunna resa någonstans, då kanske vädret är dåligt eller så är dagsformen inte tillåtande utifrån barnens funktionsnedsättning och hälsotillstånd. Det är svårt att veta hur någon mår om två veckor, säger Åsa Stålhane.

Efter en analys utifrån barnkonventionen ändrades rutinen om bokning och resor kan nu bokas med kort varsel. Nu får barnen på Odlarskolan pris för sitt demokratiarbete.

– Det finns många olika sätt att använda sin röst och bidra till demokratin. Elevernas arbete har redan gjort skillnad för fler barn genom ett förändrat beslut. Deras arbete gör dem till stora förebilder och sänder ett viktigt budskap till andra barn och unga att våga att berätta hur man vill ha det för att kunna påverka sin vardag till det bättre, säger Åsa Stålhane.

CYWS