Min sommarpraktik: Fatin

Kan du introducera dig lite kort, vem du är och vad du gör?

- Mitt namn är Fatin och jag är 19 år gammal, snart 20 i september. Jag är från Palestina men är uppväxt i Förenade Arabemiraten och jag flyttade till Sverige år 2020. Jag skulle säga att jag gillar att läsa på fritiden, men inte böcker utan mer artiklar, vetenskapliga artiklar. Tycker dessutom om att lyssna på musik och vad jag lyssnar på varierar beroende på hur jag mår eller känner för. Skulle även säga att jag är en duktig student! 

Varför sökte du praktik på Region Sörmland?

- Det är framförallt för att jag vill lära mig mer om vård. Min framtidsdröm är att vara en akutvårdsläkare. Så det här var bra för att ta till mig mer akutvårdskunskaper, lära mig och vänja mig rutinerna inom vården. Men också för att lära mig nya ord och det språket som är anpassat till vården vilket man inte lär sig i skolan.

Vad har varit det bästa och det sämsta med praktiken hittills? Varför?

- Hmmm... det bästa skulle jag säga är mina handledare som lär mig nya saker varje dag. Jag får svar på mina frågor när jag har några och alla förklarar allt jättebra. Jag ställer många frågor och några kanske tycker att det är jobbigt ibland, men mina handledare och annan personal har varit tålmodiga med mig och svarat på allt jag har velat få svar på. Det som har varit utmanade är att träffa många nya ansikten och anpassa sig.

Vad har du lärt dig under din sommarpraktik som du inte visste innan? Motivera!

- Det är mycket faktiskt. Jag lär mig nya saker konstant. Igår fick jag till exempel lära mig hur man sätter på kateter på patienter innan hen går till operation. Jag lär mig vad saker och ting heter. Hur olika maskiner fungerar för att mäta syrenivåer och blodtryck med mera.

Du sa något om kateter, vad är det?
- Det är ett slags rör man sätter in urinblåsan så att patienten inte kissar på sig under operationen. Det är spännande men lite läskigt också.

Beskriv en vanlig dag på din praktikplats!

- Jag kommer på morgonen och byter om till mina arbetskläder. Sen tar jag mig till expeditionen, där finns det en skärm där jag kan se vem som jag ska jobba med idag. Vi läser och går igenom vad vi kommer göra och min handledare förklarar och beskriver allt. Vi tar oss runt och kikar på patienter, tar prover och observerar så att allt är som det ska vara. Vi hjälper även till med att dela ut mat till patienterna och ibland förflytta dem också.

Mellan vilka tider brukar du jobba?
- Jag jobbar från kl. 08:30 till kl. 15:00.

Skulle du kunna tänka dig att arbeta med detta eller ett liknande jobb i framtiden? Varför/varför inte?

- Ja absolut. Det är mitt framtidsmål, att vara läkare på en akutavdelning.. Det är spännande och känns jättebra. Det är svårt att beskriva hur det känns att rädda ett liv i sista minuten. Det är alltid action här, mycket springande, väldigt spännande faktiskt.

Vem skulle du kunna rekommendera detta praktikjobb till?

- Till personer som tycker om action i livet och som vill veta allt som pågår inom människokroppen och hur man kan rädda ett liv i sista minuten! Det är för människor som vill vara skyddsänglar i livet.

Hur har du utvecklats sen du kom till denna arbetsplats, vad har det gynnat dig med?

- Svårt att säga, jag har inte varit här så länge. Men jag har lärt mig mycket nya saker här som säkerhetsnivåer till sockernivån, syrenivån, blodtrycket med mera.. Jag visste inget om kateter haha så jag fick lära mig mycket där. Jag får desutom mycket kunskap om olika sjukdomar från sjuksköterskorna och så, så det blir ny information hela tiden vilket jag tycker är jättekul. Alla förklarar allt jag behöver få förklarat för mig och har tålamod när jag frågar om ord jag inte kan och får mig inte att känna mig dålig över det.

Text och foto: Danah & Lukas, sommarpraktikanter på kommunikationsstaben

Uppdaterat: 3 april 2023
VQTA