Min sommarpraktik: Lukas

Vem är du och berätta lite om dig själv och dina intressen?

Hej! Jag heter Lukas Rosenkvist och är 17 år, fyller snart 18. Jag har gått klart andra året av teknikprogrammet på Rinmangymnasiet här i Eskilstuna. På min fritid tränar jag innebandy och hänger med mina vänner. 

Varför sökte du praktik på Region Sörmland?

Jo, jag fick reda på att det fanns sommarpraktik på Region Sörmland genom gymnasiet och kände att jag måste testa olika saker och det här var en bra möjlighet. Jag ville få en inblick på hur regionen jobbar. Själv är jag för rädd för nålar, knivar och blod men sen fick jag på intervjun veta att man kunde jobba på kommunikationsstaben. Det var ett bättre alternativ för mig, jag är bättre på att skriva och hålla på med datorer och så.

Vad har varit det bästa och det sämsta med praktiken hittills? Varför?

Det bästa var att de bjöd på mat och fika hahaha. Nej men jag tycker att det bästa är våra handledare som tagit hand om oss och gjort vårt liv enklare. Dom har liksom förklarat allt och strukturerat och planerat allt vi ska göra. Det sämsta hittills skulle jag nog säga är att behöva gå upp tidigt på morgonen haha, jag är inte en morgon-människa riktigt.

Vad är något du har lärt dig här som du inte visste innan? Motivera!

Jag visste inte hur en dag på kontoret ser ut. Visste till exempel inte att de varje morgon har ett möte där alla diskuterar det som har hänt och vad som är aktuellt men också vad var och en av de på kontoret hade för uppgifter. Jag visste inte heller vilket arbete som går in till en artikel och hur de producerar och hur det kan komma ut i olika kanaler. De använder smarta program som hjälper dem att publicera en och samma artikel på alla kanaler direkt istället för att behöva gå in på varje och göra det där.

Beskriv en vanlig dag på din praktikplats:

Först tar jag mig hit på morgonen innan jag börjar kl 08:30. På morgonen har vi redaktionsråd där alla som jobbar här går igenom hur läget är och alla arbetsuppgifter som ska göras och av vem. Därefter går vi igenom schemat vi har fått av våra handledare och följer den i princip hela dagen.

Vad kan stå på schemat?

Det står bland annat att vi ska förbereda oss inför intervjuer vi ska göra med varandra och andra praktikanter denna sommar på Region Sörmland. Vi får också se hur artiklar och bilder är skapade, hur det skrivs och redigeras och sen hur allt publliceras.

Skulle du kunna tänka dig att arbeta med detta eller ett liknande jobb i framtiden? Varför, varför inte?

Det är för tidigt att säga just nu haha vi har bara jobbat här i tre dagar. Jag vill vänja mig vid arbetsplatsen och rutinerna just nu så det är för tidigt att säga riktigt. Alla har varit trevliga och det är en bra miljö men vi får se.

Vem skulle du kunna rekommendera detta praktikjobb till?

Jo, det är personer som är intresserade av att skriva och är bra på svenska skulle jag säga. Om du gillar att jobba med datorer, photoshop, redigera men är också intresserad av sociala medier så är kanske detta något för dig. Det är väl sånna personer jag skulle kunna rekommendera detta jobb till.

Skrivet av Danah, sommarpraktikant på kommunikationsstaben.

Uppdaterat: 3 april 2023
FTRH