Min sommarpraktik: Selma

Kan du berätta lite grann om dig själv och vad du har för intressen?

Jag heter Selma och jag går på foto- och filmprogrammet på LBS-gymnasiet här i Nyköping där jag ska börja mitt tredje år i höst. På fritiden gillar jag att läsa, spela spel och även ta hand om mina 2 hundar och 3 grodor som jag har som husdjur.

Varför sökte du till Region Sörmland?

När jag sökte så tyckte jag mest att det verkade vara kul. Jag tänkte att det skulle vara kul att jobba på Sörmlands museum som är ett ganska så nytt museum. Jag tänkte också att jobba på restaurangen skulle vara roligt.

 Skulle du kunna tänka dig själv att jobba med något liknande i framtiden?

Kanske, det är roligt att jobba med ett serviceyrke. Man möter mycket nya människor här och det som gör mig glad är när man ser att kunderna blir nöjda med maten och servicen de får. Jag gillar att äta god mat själv så det är fint när man får servera folk med god mat.

Kan du beskriva vad du gör under en arbetsdag?

 Jag får göra massa olika saker. Några exempel är:

• Ta hand om blommorna på utestället och vattna de.
• Torka borden och fixa utemöblerna.
• Förbereda för att ta emot gäster redan på morgonen.
• Hjälpa kockarna genom att ställa fram redskap åt dem.
• Stå i kassan.
• Diska.

Har du lärt dig något på jobbet?

Det jag har lärt mig är den otroliga mängden mat som slängs på restauranger. Ofta brukar det finnas nästan helt orörda tallrikar av mat som slängs. Pannkakor som barnen brukar äta brukar ofta komma tillbaka nästan helt orörda vilket överraskade lite.

 Vad är det bästa och sämsta med jobbet?

 Det bästa är väl den trevliga arbetsmiljön jag har. Alla som jobbar här är så trevliga och bemötande. Redan första dagen kände jag mig välkommen och det gör hela upplevelsen på jobbet så mycket roligare. Det som har varit lite jobbigt är att det har varit så varmt. Sen kan det bli så att man kan få ont i benen ibland då man går runt mycket och jobbar hela tiden vilket gör att om man har dåliga skor så kan det bli jobbigt.

 Vem skulle du rekommendera detta jobb till?

 Jag skulle rekommendera detta jobb till folk som vill få saker gjorda. Man ska även kunna ta instruktioner från andra medarbetare och ha en bra samarbetsförmåga. Man ska vara bra på många saker då man får göra allt ifrån att diska till att sköta kassan. Det är också väldigt viktigt att ha ett gott bemötande mot kunderna. De kan ställa olika frågor och då gäller det att vara hjälpsam när de frågar.

 Vilka egenskaper känner du att du har utvecklat sedan du började jobba här?

 Jag skulle säga att jag har blivit bättre på att få ögonkontakt med folk vilket har utvecklat mina sociala förmågor. Förut har jag inte bekväm med det när jag pratat med nya människor men jag har blivit bättre på det sedan jag började jobba här. Jag har även fått en bättre förståelse av hur restaurangyrket fungerar.

Text och foto: Lukas, sommarpraktikant på kommunikationsstaben

Uppdaterat: 8 juli 2022
7VUU