2 juli 2025

En miljon förpackade fleximatportioner

Över en miljon portioner fleximat har nu packats i sjukhusköket på Nyköpings lasarett.

- Det är jättekul såklart, vi har haft koll på räkneverket en tid nu och sett att vi närmar oss en miljon. Maten vi packar är populär och vi är noga med att lägga upp på tallriken så det ser aptitligt och trevligt ut, säger Isaac Kristoffersson, kock i köket på Nyköpings lasarett.

I Sörmland kan alla patienter på sjukhusen välja mat ur en speciellt framtagen meny. Där finns smårätter förrätter, huvudrätter och efterrätter. Systemet heter fleximat och patienten behöver inte passa någon särskild mattid utan äter när hen är hungrig.
- Maten är väldigt uppskattad, i senaste SKR-mätningen hamnade Sörmland på andra plats över bästa patientmaten. Jag är väldigt stolt över medarbetarna i köket och vår mat, säger Åsa Samuelsson, gruppchef för måltidsverksamheten i Nyköping.

Fleximatsystemet infördes på Nyköpings lasarett i februari 2020, i november 2021 på Kullbergska och sedan maj 2023 finns flexi även på Mälarsjukhuset. All mat tillagas och förpackas i köket på Nyköpings lasarett och transporteras sedan till de övriga sjukhusen i länet. Isaac Kristoffersson och köksbiträdet Markus Thelin har packat en stor del av miljonportionerna.

Under onsdagen den andra juli passerade räkneverken på de båda förpackningsmaskinerna en miljon portioner.

BTC6