21 augusti 2024

Regionstyrelsen i korthet 20/8

Ekonomisk rapport, krisberedskapsplan, och ändrade arbetssätt vad gäller remittering till planerad slutenvård utomläns. Detta var en del av de frågor som diskuterades vid mötet med regionstyrelsen den 20/8.

Förlängning av uppdrag att utreda formerna för att förbättra insatserna för barn och unga med psykisk ohälsa

Ett arbete pågår inom projektet "Tillsammans för barnens bästa i Sörmland", som är ett gemensamt utvecklingsarbete mellan Sörmlands läns kommuner och Region Sörmland. Arbetet ska vara klart hösten 2024. Ett av projektets mål är att det i Sörmland ska finnas en länsövergripande samverkansmodell för tidiga insatser för barn och unga.

Projektet är en viktig del i arbetet med att förbättra barn och ungas psykiska hälsa och kommer att vara en del av slutredovisningen av uppdraget att utreda formerna för att förbättra insatser för barn och unga med psykisk ohälsa. Med anledning av ovanstående föreslås att uppdraget förlängs till kvartal 4, 2024.

Regionstyrelsens beslutade att förlänga Uppdraget att utreda formerna för att förbättra insatserna för barn och unga med psykisk ohälsa till kvartal 4, 2024.

Slutrapport - Uppdrag att utreda ändrade arbetssätt inom hälso- och sjukvården vad gäller begränsning av remittering till planerad slutenvård utomläns som kan erbjudas i Region Sörmland inom tiden för vårdgaranti

Under år 2023 hade Region Sörmland kostnader på totalt 39,8 miljoner kronor för planerad slutenvård i andra regioner eller hos privata vårdgivare utöver kostnader för högspecialiserad vård. Denna vård inkluderar patienter som väljer att genomgå sin planerade operation, som kräver slutenvård, hos en annan vårdgivare. Exempel på planerade operationer som kräver slutenvård och där vissa patienter väljer annan vårdgivare är ortopedisk kirurgi som exempelvis höft- och knäplastikoperationer samt allmänkirurgiska ingrepp.

En del av vården där patienten väljer vårdgivare är specialiserad eller högspecialiserad vård som inte erbjuds i Region Sörmland. Det finns dock planerad slutenvård som kan erbjudas inom Region Sörmland och inom tidsgränsen för vårdgarantin, utan medicinska skäl för vård hos annan vårdgivare, där patienten väljer att få vård utanför Region Sörmland. För dessa patienter innebär utomlänsremittering ofta merkostnader jämfört med vård inom regionen. Dessa merkostnader inkluderar både kostnader för den köpta vården och fasta kostnader för operationslokaler och personal.

Till följd av det ekonomiska underskottet inom Hälso- och sjukvården finns det behov av att minska kostnaderna för köpt vård. Som en del av kostnadsreduceringsarbetet pågår arbete med att minska kostnaderna för planerad slutenvård som kan erbjudas inom Region Sörmland och inom tidsgränsen för vårdgarantin.

Regionstyrelsen beslutade att godkänna slutrapporten godkänns och att Regiondirektören får i uppdrag att fortsätta arbetet med att minska utomlänsremittering för planerad slutenvård som kan erbjudas i Region Sörmland inom tidsgränsen för vårdgarantin, där det inte finns medicinska skäl till att patienten behöver vård hos annan vårdgivare.

Slutrapport - Uppdrag att vidta skyndsamma åtgärder för att öka följsamheten till nuvarande Regelverk för sjukresor med fokus på ensamåkning

Nuvarande Regelverk för sjukresor gäller sedan den 1 september 2012. Kostnaderna för sjukresor har ökat under de senaste åren och andelen ensamåkning ökade under pandemin, men har därefter inte minskat i motsvarande omfattning. År 2019 låg andel ensamåkande på 6,7 procent och motsvarande siffra för 2023 och 2024 (t o m april) är nära 15 procent. En stor del av kostnadsökningen för sjukresor som regionen ser sedan åren innan pandemin kan förklaras med en ökad andel ensamåkning. Förklaringar till att ensamåkning fortsatt ligger på en hög nivå är att patienter har vant sig vid ensamåkning, vilket ofta är snabbare och mer bekvämt för patienten.

Personal som beslutar om sjukresor och rätt till ensamåkning har därmed en högre press på sig från patienter att bevilja rätt till ensamåkning. Enligt nuvarande regelverk för sjukresor avsnitt 3 föreligger rätt till ensamåkning om personens tillstånd kräver ensamåkning eller förkortad omvägstid måste behandlande vårdpersonal ange skälet på intyget. Skäl som berättigar till ensamåkning är allergier, infektionskänslighet, svår sjukdom eller sådana psykiska problem som innebär att samåkning inte kan ske.

Regionstyrelsen beslutade att godkänna slutrapporten gällande Uppdrag att vidta skyndsamma åtgärder för att öka följsamheten till nuvarande Regelverk för sjukresor med fokus på ensamåkning. Statistik för uppföljning av utvecklingen gällande ensamåkning på kliniknivå rapporteras till regiondirektören månadsvis. En återrapportering om den fortsatta utvecklingen gällande ensamåkning sker på regionstyrelsen den 22 oktober 2024.

Ekonomisk rapport

Med anledning av Region Sörmland ekonomiska situation har en extra rapport, utöver de rapporter som beslutats om i regionens reglemente för planering och uppföljning, tagits fram. Syftet med rapporten är att ge regionstyrelsen så färsk information om ekonomin som möjligt för att vid behov kunna vidta åtgärder. Rapporten baseras på redovisade siffror per juni månad vilket är den senaste månaden som är klar. I ärendet bifogas också månadsrapporten för maj 2024. Månadsrapporten kan ses som kompletterande information till den ekonomiska rapporten per juni.
Regionstyrelsen beslutade att godkänna den ekonomiska rapporten.

Här finns den ekonomiska rapporten för juni.

Här finns månadsrapporten för maj.

Region Sörmlands Krisberedskapsplan

Enligt Lag om kommuner och regioners åtgärder inför och vid extra ordinära händelser i fredstid och höjd beredskap, Förordning om krisberedskap och höjd beredskap samt i Socialstyrelsen föreskrifter och allmänna råd om katastrofmedicinsk beredskap ska regionen ha en Krisberedskapsplan och en Katastrofmedicinsk beredskapsplan som ska uppdateras och beslutas varje mandatperiod samt revideras kontinuerligt. Hälso- och sjukvårdslagen beskriver hur hälso- och sjukvården ska planera sin verksamhet så att en katastrofmedicinsk beredskap upprätthålls. I den regionala krisberedskapsplanen ingår även den regionala katastrofmedicinska beredskapsplanen.

Regionstyrelsen beslutade att föreslå fullmäktige att anta Region Sörmlands Krisberedskapsplan.

Här finns alla regionstyrelsehandlingar att ta del av.

1XDY