Regionstyrelsen i korthet 25/3
Beslut om sammanslagning, stängning av mottagning och årsredovisning för 2024. Det var några av dagens ärenden i regionstyrelsen.
Årsredovisning 2024 för Region Sörmland
Årsredovisningen visar hur regionens verksamhet har utförts i förhållande till de politiska mål som finns i Mål och budget 2024–2026. Region Sörmland redovisar för 2024 ett negativt balanskravsresultat före användning av resultatutjämningsreserven på -596 miljoner kronor. Region Sörmland har en resultatutjämningsreserv på 511 miljoner kronor. 96 miljoner av dessa används i årsredovisning 2024.
För resterande del av underskottet, 500 miljoner kronor, åberopar Region Sörmland synnerliga skäl att återställa under en tioårsperiod i enlighet med kommunallagen. Synnerliga skäl åberopas för pensionskostnader föranlett av pensionsskuldens uppräkning utifrån prisbasbeloppet som i sin tur styrs av inflationen. De tillfälliga kostnadsökningarna är av den storleksordningen att det inte är rimligt för regionen att ha haft beredskap för.
Regionstyrelsen beslutade att godkänna att Region Sörmland använder 96 miljoner kronor av resultatutjämningsreserven, att synnerliga skäl åberopas för resterande underskott och att godkänna årsredovisningen. Ärendet ska till regionfullmäktige för slutgiltigt beslut.
Uppdrag att utreda sammanslagning av Rehabiliteringsmedicinska kliniken med Paramedicin Sörmland till en regionövergripande klinik - återrapport
Vid regionstyrelsens sammanträde i september 2023, §125/23, beslutades om en handlingsplan för att minska hälso- och sjukvårdens kostnadsutveckling samt en ekonomi i balans. I denna handlingsplan konstateras att det finns behov av att analysera hälso- och sjukvårdens verksamheter avseende utbudspunkter, produktion och kostnadseffektivitet. Som ett led i detta arbete initierades en utredning gällande sammanslagning av Paramedicin och Rehabiliteringsmedicinska kliniken. Vid regionstyrelsens sammanträde den 17 december, § 251/24, beslutades att ärendet förlängs och återrapporteras första kvartalet 2025.
Regionstyrelsen beslutade att verksamheterna i Rehabiliteringsmedicinska kliniken och Paramedicin Sörmland kliniken slås samman genom att verksamheterna i Rehabiliteringsmedicinska kliniken flyttas organisatoriskt till Paramedicin Sörmland i Division Medicinsk Service. Den nya sammanslagna kliniken "Rehabiliteringskliniken Sörmland" placeras inom Division Medicinsk Service. Förändringarna ska vara genomförda senast kvartal 4, 2025. Sammanslagningen av klinikerna ska utvärderas och återrapporteras under kvartal 4, 2026 med särskilt fokus på patientperspektiv.
Uppdrag att följa upp åtgärder inom förlossningsvården
Förlossningsverksamheten på Mälarsjukhuset Eskilstuna (MSE) och Nyköpings lasarett Nyköping (NLN) inom Region Sörmland har i samband med Inspektionen för vård och omsorgs (IVO:s) nationella tillsyn 2023/24 tilldelats kritik inom flertalet områden. Utifrån sitt ansvar som huvudman ser regionstyrelsen ett behov av genomlysning avseende ledning och styrning samt av vården som tillhandahålls inom ramen för vårdgivarens ansvar håller en hög nivå utifrån vårdkvalitet och patientsäkerhet.
Regionstyrelsens beslutade att regiondirektören får i uppdrag att följa upp vilka åtgärder som har vidtagits och planeras vidtas inom länets kvinnokliniker för att komma till rätta med identifierade brister inom bland annat det systematiska kvalitets- och patientsäkerhetsarbete inom förlossningsvården. Uppdraget ska återrapporteras senast under tredje kvartalet 2025.
Uppdrag att ta fram en handlingsplan för Region Sörmlands folkhälsoarbete
En god folkhälsa är en grundläggande förutsättning för att få en hållbar och jämlik utveckling. En god folkhälsa bidrar inte bara till individers livskvalitet utan också till regionens ekonomiska och sociala välfärd. För att effektivt arbeta för en bättre folkhälsa krävs ett samordnat och långsiktigt arbete som utgår från politiska mål, förhåller sig till relevanta styrande dokument, möjliggör samarbeten på regional och nationell nivå.
Det strategiska folkhälsoarbetet är organiserat inom regional utveckling och hälsovalsstaben. Det mer patient- och befolkningsnära folkhälsoarbetet genomförs inom hälso- och sjukvården, tandvården, kollektivtrafiken, kulturen och andra verksamheter. För att säkerställa att regionen har ett effektivt folkhälsoarbete som bidrar till hållbara och jämlika förutsättningar för alla invånare är det nödvändigt att en gemensam regional handlingsplan antas.
Regionstyrelsens beslutade att Regiondirektören får i uppdrag att ta fram en handlingsplan för Region Sörmlands folkhälsoarbete som konkretiserar och tydliggör arbetet. Handlingsplanen ska utgå från regionens styrande dokument och fastställda mål om att arbeta hälsofrämjande och förebyggande. Uppdraget ska återrapporteras till regionstyrelsen under andra kvartalet år 2026.
Huvudmannaskapsfrågan för Dammsdalskolan och våra folkhögskolor - Slutrapport
Utredningen syftar till att tydliggöra förutsättningarna för det regionala huvudmannaskapet av folkhögskolorna. Utredningen beaktar folkhögskolornas ekonomi, innehåll i verksamheten ur ett resursperspektiv för länet, regionen och andra beställare, resultat av verksamheten samt belyser effekter för arbetsmarknaden i länet. Även effekter av det regionala uppdraget till folkhögskolorna att anordna utbildningarna Vårdintroduktion och uppdragsutbildningen Kvalificerade Legitimationsyrkens Introduktion i Vården ("KLIV") behandlas.
Uppdraget i den del som avsåg att utreda huvudmannaskapet för Dammsdalskolan avslutades genom regionfullmäktiges beslut den 17 september 2024. Uppdraget att utreda huvudmannaskapet för våra folkhögskolor förlängdes till första kvartalet 2025 genom regionstyrelsens beslut den 17 december 2024.
Regionstyrelsens beslutade att godkänna slutrapporten. Åsa och Eskilstuna folkhögskolor ska tills vidare drivas i egen regi. Frågan ska slutgiltigt beslutas i regionfullmäktige.
Stängning av utbudspunkt hudmottagning vid Nyköpings Lasarett - Återremitterat ärende
Hudmottagningen vid Nyköpings lasarett (NLN) har det senaste året haft reducerad verksamhet relaterat till bemanningsläget vid mottagningen. Den specialistläkare som tidigare fanns anställd har gått i pension. Rekryteringsförsök har genomförts utan framgång. Tidigare fanns två undersköterskor anställda på mottagningen. Dessa två har valt att söka andra tjänster, varvid dessa två tjänster är vakanta. Det finns idag inga anställda vid Hudmottagningen NLN.
Regionstyrelsen beslutade att Hudmottagningen Nyköpings lasarett inom Kliniken för Reumatologi- Hud- och Könssjukdomar stängs permanent som utbudspunkt senast 30 april 2025.
Återinvestering i SPECT/CT-kamera till nuklearmedicinska mottagningen, Mälarsjukhuset samt tillhörande lokalanpassning
Länets enda nuklearmedicinska mottagning, beläget på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, har två SPECT/CT -kameror. SPECT/CT betecknar utrustning med gammakamera, SPECT, sammanbyggd med datortomograf, CT. Kameran tillsammans med radioaktiva läkemedel används för att studera fysiologi i kroppens organ. SPECT/CT ingår ofta som en del av behandlingsplanering för exempelvis cancer och hjärtsjukdomar. Nuvarande utrustning anskaffades i november 2012 och har nått slutet av sin tekniska livscykel. En genomsnittlig teknisk livslängd på motsvarande utrustning är enligt genomförd undersökning cirka 10 år.
Regionstyrelsen beslutade att godkänna investeringsutgift för reinvestering av medicinteknisk utrustning i form av SPECT/CT-kamera till nuklearmedicinska mottagningen på Mälarsjukhuset, beräknad till 9 miljoner kronor, samt tillhörande lokalanpassning beräknad till 3 miljoner kronor.
Här finns alla handlingar att läsa. Regionstyrelsen 25 mars.