Snabb tid till framfallsoperation
Tillgängligheten för framfallsoperationer ligger nära 100 procent. Ingreppen sker på kvinnokliniken och patienterna möts av ett team i en miljö som upplevs som mer avslappnad än på en större operationsavdelning.
- Vi äger frågan mer än tidigare när ingreppen gjordes på centraloperation och vi har väldigt korta ledtider och planering för ingreppen. Dagens första patienten är färdig och går hem när den tredje kommer in. Förhoppningsvis tar hela besöket inte mer än fyra timmar, säger Yvonne Karlsson Ringholm, verksamhetschef för kvinnokliniken i Nyköping.
Efter en tid av förberedelser och utbildning av de egna medarbetarna som utför ingreppen, infördes arbetssättet 2022. Ingreppen sker i en särskild operationssal på kvinnokliniken i Nyköping där patienter från hela länet tas emot. De flesta patienter i behov av framfallsoperation får nu sin operation utförd inom 30 dagar.
- Vi funderade på vad vi själva kunde påverka i vår egen organisation. Vi visste att andra kvinnokliniker i landet jobbar på detta sätt och tyckte att så kan vi också göra, säger Yvonne Karlsson Ringholm.
Patienterna, som under 2024 var 339 stycken, är nöjda med omhändertagandet.
- Vi har ett team med läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som arbetar med detta. De har jobbat ihop sig och ger ett väldigt bra omhändertagande av kvinnorna som kommer till oss. Det blir också mindre dramatiskt att komma hit än till centraloperation, säger Chatarina Strömbäck, verksamhetsutvecklare på kvinnokliniken i Nyköping.
Fokus på patientmedverkan
Viktigt i förberedelserna för framfallsoperationer och andra ingrepp på kvinnokliniken, är fokus på patientmedverkan.
- Vi pratar ju ofta om vikten av patientmedverkan och möjligheten att påverka sin vård. Ett exempel på det är att man här har möjlighet att hantera sin egen sedering, känner man obehag kan man själv reglera bedövningen under ingreppet, säger Chatarina Strömbäck.
Förutom den goda tillgängligheten och att patienterna är nöjda, lättar ingreppen som kvinnokliniken gör på det tryck som finns på övrig operationsverksamhet på sjukhuset.
- Tidigare gjordes ju de här ingreppen på centraloperation och där var det trångt om tiderna. Den tillgänglighet vi har nu hade vi inte haft om vi inte utfört ingreppen själva, säger Yvonne Karlsson Ringholm.
Andra regioner vill nu veta mer om arbetet i Nyköping.
- Vi hade besök från Karlstad nyss, där har de kö till de här ingreppen och har planer på att starta en mottagning som den vi har, säger Yvonne Karlsson Ringholm.