
En grå trumgräshoppa trivs i naturreservatet.
Våra insatser för biologisk mångfald ger resultat!
Fler djur-, växt- och insektsarter flyttar hem när vi stärker den biologiska mångfalden.
– Att få vara med och återställa våtmarker och införa hyggesfritt skogsbruk har varit både inspirerande och utmanande. Vi ser redan att djurarter som grodor och fåglar har kommit tillbaka där vi skapat nya våtmarker. Det är fantastiskt att se naturen återhämta sig när vi ger den rätt förutsättningar, säger Stephan Gäfvert, reservatsförvaltare på Nynäs naturreservat.
Genom att stärka naturens mångfald skapar vi bättre förutsättningar för både människor och miljö. Biologisk mångfald togs för första gången upp som ett prioriterat mål i regionens hållbarhetsprogram 2024. Sedan dess har vi genomfört flera viktiga insatser:
- På Nynäs naturreservat har vi återskapat nya våtmarker både i skog och det öppna landskapet. Dessa bidrar till viktiga ekosystemtjänster som renare vatten, lagring av koldioxid, livsmiljöer för fler djurarter, skydd mot bränder och nya möjligheter till rekreation.
- Vi övergår till hyggesfritt skogsbruk på våra skogsmarker och återställer naturbetesmarker på tidigare igenplanterade ytor.
- Vi låter gräset växa på Nyköpings lasarett och Kullbergska sjukhuset. Nya ängsytor ger utrymme för blommor, fjärilar och andra pollinatörer.
Framåt för biologisk mångfald
Vi kommer att fortsätta integrera biologisk mångfald i vår verksamhet. Några av de kommande stegen är:
- Utveckla fler gröna och blå spridningskorridorer, så att arter kan röra sig fritt mellan hav, skog, våtmark och naturbetesmark.
- Se över hur vi kan ställa krav på biologisk mångfald vid upphandlingar och byggprojekt.
- Öka kunskapen om biologisk mångfald bland våra medarbetare och samarbetspartners.
Våra insatser uppmärksammas
Arbetet för biologisk mångfald i Region Sörmland har uppmärksammats på flera håll. Stephan Gäfvert belönades med Våtmarkspriset 2024 för sitt engagemang, sin pedagogiska förmåga och för att på kort tid ha genomfört omfattande insatser i Nynäs naturreservat där han återskapat närmare 100 våtmarker. I motiveringen lyftes särskilt kombinationen av praktiskt naturvårdsarbete och kunskapsspridning som en framgångsfaktor.
Även Region Sörmlands hållbarhetspris 2024 gick till Stephan Gäfvert och Lotta Lindberg-Thompson för deras arbete med att utveckla den blå infrastrukturen genom Sörmlands Naturbruk.