AT-läkare
- Här får man göra allt det som man tidigare nojat för och känt sig rädd inför! Alla de där momenten som man undrar hur man någonsin ska kunna klara på egen hand efter examen, det får man prova på i praktiken under väldigt kompetent och trygg handledning. Det har gjort att jag nu känner mig trygg med allt det otrygga, säger Ylva Huber Carbell, AT-läkare på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
Jag träffar Ylva Huber Carbell tillsammans med Ellen Åskag som båda två gör sin AT-tjänstgöring på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. De är inne på tjänstgöringens andra block och vi ses i det stora och hemtrevliga AT-rummet.
- Här ses alla AT-läkare för att äta lunch och hänga på raster eller efter pass. Det är kul att vi sammanstrålar och ses varje dag trots att vi har placeringar på olika avdelningar på sjukhuset. Det är en stark sammanhållning i gruppen, säger Ellen Åskag, AT-läkare på Mälarsjukhuset.
Varför valde ni att söka AT i Region Sörmland?
- Här finns allt på ett och samma ställe. Du får träffa på de vanliga, vardagliga åkommorna men även de mer ovanliga. Det tycker jag är viktigt oavsett var man hamnar sen. På till exempel universitetssjukhus där det finns mer utpräglad specialistvård får man inte med sig den bredden, säger Ylva.
Hur tycker ni att det är här, nu när ni varit här ett tag?
- Här får jag verkligen chansen att jobba självständigt. Jag får se och göra mycket på egen hand, men jag är aldrig själv. Man utvecklas under kontroll! Du vet att du alltid har stöd och det finns alltid någon på plats att fråga, säger Ylva.
- Storleken på sjukhuset gör att jag tycker att man lär känna alla kollegor. Det blir familjärt och det gör att det känns som att det alltid finns någon att fråga, inte bara handledaren. Här har jag alltid känt mig trygg och det är aldrig ångestfyllt att gå till jobbet, även fast jag stått inför jobbiga saker som jag varit rädd för att jag inte ska klara av. I de lägena är det så skönt här, att det är så högt i tak och man kan fråga om allt. Det gör att det blir mer patientsäkert, säger Ellen.
Längre AT-tjänstgöring och första plats i 2024 års AT-rankning
I Region Sörmland är AT-tjänstgöringen på 21 månader, vilket är längre än i andra regioner. Men med den längre tjänstgöringstiden kommer en rad fördelar tycker Ellen och Ylva.
- Jag skulle främst säga återhämtning. Eftersom tjänstgöringstiden är längre så hinner du ta ut kompledigt efter jour och semester. Här får du din återhämtning även som AT-läkare. Och så får man ju också mer betalt under det sista halvåret! Det är inte heller så tokigt! säger Ellen Åskag.
Förutom återhämtning och lönehöjning är möjligheten till flexibilitet något som Ylva framhåller som en fördel med den längre AT-tjänstgöringen.
- Vi får önskedagar och veckor för att få se annat som inte ingår i blocken. Till exempel så har vi möjlighet att vara utlokaliserade på barn, infektion och onkologi i två månader under medicinblocket. Det är också en fördel när det inte blir så komprimerat, berättar Ylva Carbell Huber.
AT-handledarna i Region Sörmland har återkommande prisats för engagemang och driv och i AT-rankingen som presenterades i september 2024 hamnade psykiatriblocket i Sörmland på plats nummer ett.
- Vi kan verkligen förstå det, många som har gjort sin AT på psykiatrin här vill även söka ST dit för att det är en sådan välfungerande klinik, säger Ylva och Ellen.