Ultraljudsbarnmorska

– Jag har varit ultraljudsbarnmorska sen 2017 och jag tycker det är ett fantastiskt jobb. Jag har en patient åt gången i en lugn miljö och jag kan verkligen fokusera. Jag försvinner in i en bubbla med patienten och bilderna, säger Shabnam Mehrabi Ghitasi, på ultraljudsmottagningen på Nyköpings lasarett.

Shabnam Mehrabi Ghitasi har arbetat som barnmorska sedan 2011. När barnen flyttade hemifrån ville Shabnam satsa på sin löneutveckling och se andra arbetsplatser. Hon blev hyrbarnmorska och har varit på barnmorskemottagningen i Nyköping i perioder sedan i maj. Sedan den 1 februari är hon fast anställd.

– Mina kollegor här är jättefina. Från första dagen blev jag fantastiskt bemött. Jag kände mig inte som hyrbarnmorska, utan blev en i teamet direkt. När chefen för barnmorskemottagningen frågade mig om jag ville bli anställd gav hon mig tid att överväga fördelar och nackdelar. Nu känns det som att jag har tagit helt rätt beslut.

Förutom kollegorna och den goda stämningen är det framför allt den lugna arbetsmiljön som fått Shabnam att vilja stanna kvar som fast anställd.

– Här har vi styrt våra tidböcker och avsatt tid för patienterna. Vi kan jobba i lugn och ro utan stress. Jag hinner prata med patienterna, informera, svara på frågor och kan koncentrera mig på undersökningen. Det känns tryggt för mig. Känslan när jag kommer hem efter en arbetsdag är att jag har gjort ett bra jobb. Jag orkar laga mat, ringa mina vänner och tänka på vad jag ska göra när jag är ledig. Även om jag förlorar i lön så vinner jag i minskad stress och minskad oro för var jag ska jobba, med vilka och med vad.

Shabnam ser fram emot att få fortsätta utveckla yrkesrollen och arbetsplatsen.

– Jag har blivit ansvarig för våra KUB-undersökningar. Det är det som är så roligt här, att man kan få lite extra ansvar för det man tycker är kul. Vi är en liten arbetsgrupp och vi kan jobba i vårt team för ännu bättre kvalitet. Det skulle vara roligt att få fler att bli intresserade av ultraljud. Vi är fyra ultraljudsbarnmorskor just nu, och en till som skolas in. För egen del vill jag jobba med ultraljud resten av mitt liv.

Uppdaterat: 24 maj 2024
4XT8