5 september 2024

Kikhostan ökar – allvarlig sjukdom för små barn

Noll fall under 2021 - 2023 men nästan tjugo fall under årets första åtta månader. Så ser statistiken för kikhosta ut i Sörmland. En sjukdom som kan vara livshotande för spädbarn.

- I Sörmland, liksom övriga landet, ökar antalet fall av kikhosta. Under flera år har vi inte haft ett enda fall men nu ser vi tyvärr ut att gå emot ett rekordår. Vi har haft ett antal fall där vi vårdat spädbarn på sjukhuset. Det är en allvarlig sjukdom som man som förälder bör ta på allvar, säger Zoi Papoutsi, läkare på barn- och ungdomskliniken på Mälarsjukhuset.

Under 2014 - 2020 hade Sörmland som mest 35 fall på ett år, 2016. 2024 ser ut att få fler fall om takten håller i sig. Hittills är 17 fall registrerade, 11 av dem under ett par veckor i augusti. I Sverige registrerades över 450 fall under sommaren i år. För samma period 2023 registrerades inte ens 50 fall.

Det finns vaccin mot kikhosta, både för den gravida mamman och för barnet, inom barnvaccinationsprogrammet. Intresset kan dock vara högre.
- Att vaccinera sig är såklart frivilligt men min starka rekommendation är att man gör det då det skyddar våra små, nyfödda barn, mot allvarlig och i värsta fall livshotande sjukdom, säger Zoi Papoutsi.

Fakta: Kikhosta

- kikhosta är en mycket smittsam luftvägsinfektion som kan vara en allvarlig och livshotande sjukdom för de yngsta spädbarnen
- spädbarn bör inte träffa personer med luftvägssymtom som snuva eller hosta
- både vården och föräldrar ska vara uppmärksamma på symtom för kikhosta hos gruppen gravida, spädbarn och dess närstående och att dessa grupper provtas frikostigt för kikhosta
- det är viktigt med snabb behandling av spädbarn vid misstanke om kikhosta för att minska risk för allvarlig sjukdom
- gravida rekommenderas att vaccinera sig mot kikhosta för att skydda sitt kommande barn
- spädbarn rekommenderas att vaccinera sig mot kikhosta enligt barnvaccinationsprogrammet.

Kikhosta på 1177.se

EJVB