18 december 2024

Regionstyrelsen i korthet 17/12

Dispenser för kvinnoklinikerna och akutjouren på Kullbergska sjukhuset, stängning av rehabplatser på Mälarsjukhuset och budget för regionstyrelsen. Det debatterades på mötet med regionstyrelsen den 17/12.

Ansökan om dispens för 24 timmars arbetspass Kvinnokliniken Mälarsjukhuset Eskilstuna, Kvinnokliniken Nyköpings lasarett och akutjouren Kullbergska sjukhuset.

Regionstyrelsen beslutade att tillstyrka att ansöka hos centrala parters arbetstidsnämnd om dispens för att få fortsätta med 24 timmars pass för de ovan nämnda verksamheterna från 2025-02-01 till 2026-01-31.

Stängning av rehabiliteringsmedicinska vårdplatser vid Mälarsjukhuset Eskilstuna

De rehabiliteringsmedicinska slutenvårdsplatserna vid Mälarsjukhuset Eskilstuna (MSE) startades under pandemin 2020 och har därefter ingått som en del av Rehabiliteringsmedicinska kliniken. Det finns idag sex slutenvårdsplatser vid Mälarsjukhuset som utgör en separat enhet vilket medför svårigheter till effektiv bemanning och höga kostnader per vårdplats. Till följd av det ekonomiska läget har regionfullmäktige beslutat att en minskning av personal ska ske med minst 3,5 procent över regionens samtliga verksamheter där hälso- och sjukvården ska genomföra minskning av personal med 3,1 procent. För hälso- och sjukvården innebär beslutet behov av en översyn av nuvarande verksamheter för att genomföra den beslutade minskningen av personal där både vårdkapacitet och utbudspunkter behöver förändras.

Det aktuella förslaget utgör en del av personalminskning inom hälso- och sjukvården och innebär att de sex rehabiliteringsmedicinska slutenvårdsplatserna vid MSE stängs. Patienter med behov av rehabiliteringsmedicinsk slutenvård kommer vårdas vid övriga klinikers slutenvårdsplatser på samma sätt som skedde innan de rehabiliteringsmedicinska vårdplatserna öppnades 2020. Stängning av de sex vårdplatserna innebär en minskning av somatiska slutenvårdsplatser på MSE med cirka 2,5 procent jämfört med antalet disponibla vårdplatser under november 2024. Arbete pågår dock för att upprätthålla nuvarande vårdplatskapacitet genom att öppna motsvarande antal vårdplatser på andra vårdavdelningar till en betydligt lägre kostnad per vårdplats.

Regionstyrelsen beslutade att specialiserade rehabiliteringsmedicinska vårdplatser vid Mälarsjukhuset Eskilstuna organiserade inom Rehabiliteringsmedicinska kliniken stängs senast 2025-01-31.

Godkännande av rekommendation från Sveriges kommuner och regioner avseende donationsfrämjande samverkan med Rättsmedicinalverket

Region Sörmland har mottagit ett förslag från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) avseende ett förnyat avtal för donationsfrämjande samverkan med Rättsmedicinalverket (RMV) för perioden 2025–2029. Förslaget innebär att regionerna solidariskt finansierar RMV donationsfrämjande arbete med en årlig ersättning på totalt 1.5 miljoner kronor per år fördelat på Sveriges samtliga regioner efter befolkningsmängd. Detta samarbete syftar till att säkerställa fortsatt tillvaratagande av vävnader från avlidna för transplantation och medicinskt bruk. RMV:s arbete har sedan tidigare bidragit till att en fjärdedel av det totala antalet vävnader för transplantation för hela Sverige hämtas från deras verksamhet.

Förnyelsen av avtalet för perioden 2025-2029 och den föreslagna finansieringsmodellen syftar till att bibehålla och utveckla detta viktiga arbete, som både möjliggör för individer att bidra till donationer efter sin bortgång och att det finns tillgång till donerad vävnad för patienter som behöver det för sin vård. För närvarande baseras finansieringen av RMV donationsfrämjande arbete på ett avtal för perioden 2022–2024 där RMV årligen erhållit cirka 1.3 miljoner kronor/år fördelat solidariskt mellan regionerna utifrån befolkningsmängd (cirka 13 öre/år per invånare). Region Sörmland bedömer att förslaget är välgrundat och nödvändigt för att möta behovet av vävnader inom hälso- och sjukvården.

Regionstyrelsen beslutade att tillstyrka förslag om ett förnyat avtal för donationsfrämjande samverkan med Rättsmedicinalverket.

Förlängning av avtal om idéburet offentligt partnerskap (IOP) 2025

Ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) är en överenskommelse om samverkan mellan offentlig och idéburen sektor i syfte att uppnå ett visst allmännyttigt samhälleligt mål. Region Sörmland och Stadsmissionen har sedan år 2022 haft avtal enligt tanken om IOP. Stadsmissionen bedriver verksamhet i Eskilstuna och i Nyköping.

Verksamheten har som mål att erbjuda individer som lever i hemlöshet, som har beroendeproblematik och andra socialt utsatta grupper, den vård som de har rätt till men som ibland kan vara svår att tillgodogöra sig inom den ordinarie vården. En viktig del i Stadsmissionshälsans arbete är att fånga upp patienter i ett tidigt skede för att förhindra allvarligare sjukdomstillstånd. Uppföljning sker kontinuerligt inom avtalets längd enligt ordinarie process.

Regionstyrelsens beslutade att förlänga IOP-avtal (idéburet offentligt partnerskap) med Stadsmissionen gällande stadsmissionshälsa i Eskilstuna och Nyköping. Här bifölls yrkanden av (S) att regiondirektören får i uppdrag att förlänga IOP-avtal (idéburet offentligt partnerskap) med Stadsmissionen gällande stadsmissionshälsan i Eskilstuna och Nyköping för åren 2025-2026.

Regionstyrelsens verksamhetsplan med budget 2025- 2027

Regionstyrelsen beslutade att:
1. Regiondirektören får i uppdrag att, utöver regionfullmäktiges beslut om att genomföra en förändring avseende 1177 per telefon, ta fram en strategi för att utveckla och bredda utbudet av e-tjänster inom 1177.se och Vårdkontakt Direkt. uppdraget återrapporteras ska ske kvartal 4, 2025
2. Regiondirektören får i uppdrag att initiera upphandling i syfte att korta köerna för kataraktoperationer.
3. Regiondirektören får i uppdrag att se över rutiner av avtalstecknande och ansvar för uppföljning vad gäller vårdtjänster.
4. Regiondirektören får i uppdrag att ta fram riktlinjer och regelverk för uthyrning av operationssalar till externa vårdgivare. uppdraget återrapporteras ska ske kvartal 4, 2025
5. Regionstyrelsens verksamhetsplan med budget 2024–2027, fastställs.

Regelverk för Region Sörmlands tandvårdsstöd till vuxna 2025

Syftet med regelverket är att klargöra vilka grupper som omfattas av regionens tandvårdsstöd, vilken tandvård som ingår och under vilka förutsättningar. Vidare beskrivs ersättningsvillkor för vårdgivarna och administrationen kring den regionfinansierade tandvården. Regelverket baseras på tandvårdslagen, tandvårdsförordningen och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd.
Förutom några förtydliganden görs flertalet av förändringarna i regelverket till följd av redan fattade beslut, som det av riksdagen om ändrad övre åldersgräns för avgiftsfri tandvård från 23 till 19 år. Detta gör att fler personer kommer att omfattas av regionens tandvårdsstöd för vuxna.

Regionstyrelsen beslutade att godkänna Region Sörmlands tandvårdsstöd till vuxna godkänns. Regelverket börjar att gälla den 1 januari 2025

Här finns samtliga ärenden att läsa.

8MGR