27 mars 2025

Unik diabetesvård i Sörmland

Sörmlands diabetesvård ligger långt fram inom flera områden, bra för både patienter och medarbetare i vården. Detta lyfts nu fram i boken Omvårdnad vid diabetes.

- Att vi ligger så bra till i Sörmland beror mycket på att vi är tre diabetessamordnare som samarbetar och håller ihop arbetet. Eftersom vi även jobbar kliniskt så kan vi fånga upp både kollegors och patienters önskemål för att testa idéer och nya sätt att jobba, säger Krister Gustafsson, diabetessamordnare.

1
Tre exempel på Sörmländska förbättringsarbeten presenteras i boken. Ett är att det analysverktyg som används inte bara finns på medicin- och barn- och ungdomsklinikerna utan även inom primärvården. Verktyget är pedagogiskt för personer med diabetes och deras anhöriga och ett analysverktyg för behandlande personal som kan ta del av hur patienten ligger inom sina målvärden och hanterar sin behandling. Detta oavsett var mötet sker, på vårdcentral, på diabetesmottagning, på sjukhus eller digitalt. Informationen som samlas in finns och lagras molnbaserat.

- Det är tidsbesparande för patienten och vi kan på detta sätt jobba smartare inom vården, mötet med patienten blir effektivare och det underlättar för oss vårdpersonal så att vi kan ge patienternas bra egenvårdsråd, säger Ulrica Hero, diabetessamordnare.

2
Det andra exemplet är patientnäranalys (PNA), ett instrument för mätning av blodketoner som nu finns på samtliga vårdcentraler, akutmottagningar och en del vårdavdelningar i länet.

- Det här är ett önskemål som kom från verksamheterna, man ville kunna mäta på diabetespatienterna utan att behöva ta en artär gas. Det gör att vi kan göra säkra bedömningar i primärvården och slipper akutinläggningar och ambulanstransporter då de inte är nödvändiga, säger Ulrica Hero.

- Det är bättre för alla, patienter och medarbetare. Det skapar en trygghet och gör det lättare att fatta korrekta beslut. Vad vi vet är vi de enda region som infört detta i landet, säger Krister Gustafsson.

3
Den tredje delen är två olika stödprogram på 1177.se, webbutbildningarna Lär dig om diabetes typ 2 och Lär dig om goda levnadsvanor.
Det är informationsprogram som patienten själv tar del via dator, surfplatta eller telefon.
Stödprogrammen är ett resultat av ett mångårigt önskemål från patienter och vårdpersonal.
- När man debuterar med diabetes får man mängder med information och det kan vara svårt att komma ihåg och ta till sig av all information som ges. Genom att logga in på 1177.se kan man gå igenom och repetera informationen i de moduler som finns uppbyggda med olika teman. Medarbetarna i vården kan också följa patienten och se vilka moduler som använts, säger Carina Hansson, diabetessamordnare.

Lär dig om goda levnadsvanor har tagits fram efter att diabetessjuksköterskor uppgav att de saknade tydliga riktlinjer för vård av patienter med prediabetes. Stödprogrammet är användbart för patienter med prediabetes, men även personer som önskar information om goda levnadsvanor och personer som genomgått Sörmlands hälsoprogram.

Att Sörmland går före inom flera områden nationellt lyfts fram i den kommande boken som presenteras på ett nationellt möte i Linköping i slutet av mars.

- Det är väldigt roligt att få berätta om att vi faktiskt är unika och samarbetar inom primärvård, slutenvård, barnsjukvård och dessutom har gott samarbete med den kommunala hälso- och sjukvården, enligt de tre diabetessamordnarna.

TK38