7 september 2022

Vaccinationer mot covid-19 - så här fungerar det

Just nu erbjuds alla som vill, och är 18 år och äldre, påfyllnadsdoser mot covid-19. Enklast är att boka på webben, i de flesta fall behövs nu inte längre bank-id. Vår telefonbokning är också populär men då trycket är stort kan köerna snabbt bli fulla.

- Det är väldigt positivt att intresset för att vaccinera sig är stort och vi arbetar så snabbt vi bara kan. Förra veckan hann vi med en bit över 2000 bokningar via telefon. Vi hjälper gärna till men att boka på nätet är också väldigt enkelt, säger Henrik Rosengren, ansvarig för telefonbokningen.

Enligt Folkhälsomyndigheten rekommenderas alla som är 65 år och äldre, samt personer i vissa medicinska riskgrupper, att fylla på med ytterligare en dos vaccin mot covid-19. För personer som är över 18 utan riskfaktorer finns ingen rekommendation att fylla på men möjligheten finns för alla som vill.

Så fungerar vaccinationerna i länet:
I varje kommun finns vaccinatörer. Var vaccinationerna utförs finns listat här: Så vaccinerar du dig i Sörmland.

Så här bokar jag tid:
De flesta mottagningar har nu bytt till ett smidigare bokningssystem på webben. Tider bokas nu lätt utan att inloggning in med bank-id behövs.
Välj ort, välj vilken typ av vaccination du vill göra, klicka på ledig tid i kalendern. Använd pilarna för att komma vidare i kalendern.

Du kan också ringa telefonbokningen på 016-10 40 44

Det finns ju inga tider!
Nya tider läggs hela tiden ut. Använd pilarna i kalendern för att komma längre fram i kalendern. Hittar du inga lediga tider så prova igen efter några dagar.

Om jag ringer telefonbokningen, har dom andra lediga tider då?
Nej, tiderna på webben är samma som medarbetarna i telefonbokningen ser. Några andra tider finns ej, samtliga syns i webbokningen.

Varför kommer jag inte fram till bokningstelefonen?
Trycket är högt och medarbetarna jobbar så snabbt de kan med att boka. Vi har inget annat råd än att försöka igen, eller använda bokningssystemet på webben.

Använder ni de nya uppdaterade vaccinerna?
Pfizers uppdaterade vaccin börjar distribueras i länet under de närmsta veckorna. Vi kommer att använda både den tidigare och den uppdaterade varianten parallellt. Det uppdaterade vaccinet används endast för påfyllnadsdoser. För den som tar sin grundvaccination används de tidigare vaccinen.

CJG7