Åke går alltid – nästan

Åke Petersson Sandklef har promenerat sedan 1990-talet. Inte ständigt, men i princip alltid när han ska ta sig någonstans.

– Det började under småbarnsåren när jag bodde i Stockholm och inte tyckte jag hade tid att träna. Jag bestämde mig för att alltid ta trapporna istället för hiss till kontoret och kliva av tunnelbanan några stationer ifrån hemmet och promenera istället. Jag får vardagsmotion samtidigt som jag varvar ned.

Åke Petersson Sandklef bor nu i Gnesta och promenadvanorna sitter i.
– Jag går alltid när jag ska någonstans, det är inte särskilt långt mellan platser i Gnesta så det går att gå till det mesta. Jag försöker att ta en promenad även de dagar jag jobbar hemifrån, jag mår bra av det. På helgen tar min fru och jag alltid ett par längre promenader också, det är ett enkelt sätt att komma ut.

Åkes tips för enkel vardagsmotion

  • Bryt dina vanor, det kan vara svårt men är värt det. Ta inte bilen om du kan gå.
  • Variera den väg du går, byt sida ibland, du kommer att se nya saker.
  • Bestäm dig och börja.
  • Jag lyssnar inte på något när jag promenerar. Det är så mycket som hela tiden ska ha vår uppmärksamhet så det får gärna vara tyst i mina öron, men det går såklart fint att lyssna på musik eller pod om man gillar det.

Så säger sjukgymnasten

– Att vara fysiskt aktiv minskar risken för många olika sjukdomar och motverkar för tidig död. All rörelse är bra rörelse och det gäller att få in den i sin vardag – precis som Åke tänker här. För att komma igång med fysisk aktivitet måste du hitta din motivator – komma fram till varför just DU vinner på att röra på dig, säger Klara Karlsson, sjukgymnast på Mälarsjukhuset.

Läs mer om rörelse på 1177.se

Uppdaterat: 25 april 2023
5UZQ