
Fem år sedan första covidfallet i Sörmland
Den 9/3 2020 konstaterades det första covidfallet i Sörmland. Antalet svårt sjuka patienter ökade sedan snabbt. För att klara trycket som uppstod krävdes nya arbetssätt och samarbeten. Mycket finns kvar i dag.
- Jag upplever att vi har fått en förändring i hur verksamheter samarbetar och samverkar. Flera av de förändringar och ändrade arbetssätt i vården som uppkom under covidåren, och lever kvar i dag, har just samverkan som tema, säger Magnus Johansson, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Exempel på förändringar som lever kvar:
Utvecklig inom intensivvård med bättre kapacitet att ta emot svårt sjuka patienter. Utveckling av vård för patienter med andningssvikt både inom intensivvård, intermediärvård och på vårdavdelning.
- Vi har ökat antalet möjliga intensivvårdsplatser. Vi är rustade för att ta hand om fler antal patienter som är i samtidigt behov av respiratorvård. Samarbetet inom länet kvarstår då vi under covidperioden snabbt blev "en enhet" för de svårast sjuka säger, Malin Tegerup, tillförordnad verksamhetschef på anestesikliniken i Nyköping.
- Kunskaper inom intensivvården gällande bukläge och prismavård har stärkts. Vi har bevisat inom verksamheten att vi är bra på teamwork, att vi är lösningsorienterande och att kunna hantera fler akuta patienter samtidigt. Vi har ökad förståelse och kunskap till isolering och skyddsutrustning, säger Sara Berlin Magnusson vårdenhetschef IVA, Nyköping och Helena Åhlander, undersköterska IVA Nyköping.
- Vi har blivit ännu bättre på att ta hand om varandra och erfarenheten av pandemin har berikat oss men är inget vi önskar igen, säger, Helena Åhlander.
Förändrade arbetssätt för att skydda patienter mot smittor inom sjukvården
- Under pandemin såg vi en mycket tydlig trend i att använda rätt skyddsutrustning vid vård av patienter utifrån deras symtom samt ett stort ökat intresse för vårdhygienfrågor. Dessvärre ser vi att trenden att använda visir och munskydd samt följsamhet till basala hygien och klädregler försämrats något. Vi hoppas att det skall bli bättre och leda till en ökad förståelse för smittor och riskerna med smittspridning, säger Henrik Wiklund, hygiensjuksköterska på Smittskydd/Vårdhygien Sörmland.
- Arbetet med utformande av rutiner och behovet att göra dem användarvänliga har blivit tydligt och är något vi strävar efter för att underlätta för verksamheterna, säger Henrik Wiklund.
Förändrat/förbättrat arbetssätt med smittspårningar.
- Vi har både fått en enhet för smittspårning och centraliserat smittspårningen för STI sjukdomar vilket har gjort att arbetet blir effektivare samt även en bättre tillgänglighet för patienter som söker kontakt, säger Marita Graff, smittskyddssjuksköterska på på Smittskydd/vårdhygien Sörmland.
Förändrat/förbättrat vaccinationsarbete.
Vi har en vaccinsamordnare vilket har underlättat arbetet kring varje insats med vaccinationer som regionen är ansvarig för. Det innebär tydligare ansvarsfördelning med en samordnare som håller ihop arbetet.
Att detta finns på plats gör det betydligt lättare vid en större händelse att utöka med personal på enheterna och snabbt kunna utföra mer arbete. När arbetssätt och rutiner finns utarbetat blir det lättare att arbeta effektivt, säger Marita Graff.
Fakta: Covidåren i Sörmland
Den 9/3 2020 fick Sörmland sitt första bekräftade fall av covid-19.
Den 12/3 vårdades den första covid-19 patienten på sjukhus.
Den 16/3 rapporterades det första dödsfallet med covid-19 i Sörmland.
Hälso- och sjukvården i länet gick från att i mars 2020 ha ett par konstaterade covid-19 patienter som vårdades i hemmet till att på bara några veckor ha ett läge med över 100 patienter på sjukhus och över 30 av dem i intensivvård.
Den 5/4 2020 fanns149 patienter på sörmländska sjukhus och 32 av dem fick intensivvård. Detta i en region som vanligtvis har långt färre än 30 intensivvårdsplatser totalt.
Dödsfallen var under vissa dagar omkring 10 stycken.