Gina tröttnade på att söka jobb

Gina utbildade sig till ett yrke som passade bättre för arbetsmarknaden. Då fick hon äntligen jobb och kunde släppa stressen över att vara arbetslös.

– Att utbilda mig till infrastrukturingenjör fick mig att må bättre. Innan hade jag lagt mycket tid på att söka jobb och var väldigt stressad. Min tidigare utbildning som geologingenjör med inriktning inom olja och gas passade inte den svenska arbetsmarknaden. Så i stället för att sitta framför datorn och söka jobb började jag plugga till ett yrke som bättre passade arbetsmarknadens behov. Nu har jag fast jobb, har tid för aktiviteter med mina barn, för min familj och för mig själv. Det finns massor med utbildningar som leder till nya möjligheter. Så min starkaste rekommendation är att plugga, det är bra för hjärnan och framför allt hjälper det din framtid, säger Gjinovefa "Gina" Marini, Eskilstuna.

Så säger rektorn

– Att utbildning generellt sett ökar vår självkänsla och självförtroende är vetenskapligt bevisat. Studier kan ge oss struktur och målmedvetenhet i livet, vilket i sin tur leder till minskad stress och ökad motivation. Studier ger oss chansen att lära oss nya saker och öppnar samtidigt nya dörrar för yrkesmässiga val. Men, kanske viktigast av allt: studier får oss att utvecklas och växa som människor, säger Mattias Borgh biträdande rektor på Eskilstuna folkhögskola. 

Behöver du hjälp att hantera din stress?

Läs mer om stress och hur du kan få hjälp på 1177.se 

Uppdaterat: 5 maj 2023
ZDVF