På Dammsdal finns spetskompetens och mångårig erfarenhet gällande pedagogik anpassad för elever med diagnos inom NPF och autismspektrumtillstånd. Skola och boende utgör tillsammans en helhetslösning för varje barns individuella utveckling.
Vi arbetar genomgående med tydliggörande pedagogik (TEACCH) vilket innebär att vi i möten med våra elever alltid ger svar på frågor som:
- Vad ska jag göra?
- När ska jag göra det?
- Var ska jag vara?
- Hur ska jag göra det?
- Hur länge ska jag hålla på?
- Med vem ska jag göra det?
- Varför ska jag göra det här?
- Vad händer sedan?
Svaren på frågorna tryggar eleven med förståelse, förutsägbarhet och rätt förväntningar på olika situationer.
Medarbetare på Dammsdal
Här jobbar klasslärare, ämneslärare, speciallärare, elevassistenter, kurator, beteendevetare, psykolog, sjuksköterska och behandlingspersonal.
Alla som jobbar här har kunskap om diagnoser inom NPF-området och autismspektrumtillstånd.
På Dammsdal arbetar sammanlagt ca 90 personer. Personaltätheten är hög. Här har klasslärarna ansvar för fyra till sex elever och i klassrummet finns elevassistenter närvarande. Speciallärare ger ytterligare stöttning.
Behandlingspersonalen jobbar med utgångspunkt från elevhemmen och elevernas fritid.
Kurator, beteendevetare, psykolog och sjuksköterska finns tillgängliga för trygghet och psykiskt välmående.
En läkare besöker regelbundet skolan för till exempel uppföljning av medicinering.
Individuellt anpassad skolgång
Vi erbjuder fyra olika skolformer: grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola.
Vi anpassar skolgången efter varje elevs förutsättningar.
Det kan innebära olika stödbehov inom olika ämnen.
Vi är vana att hantera ojämna kunskapsprofiler hos våra elever.
Utifrån varje elevs unika behov utvecklar vi individuella utvecklingsplaner. Det ställer krav på oss att vara flexibla och öppna för anpassning. Vi försöker alltid hitta lösningar som hjälper våra elever på bästa sätt.
Vi arbetar därför lyhört och har aktiv omvärldsbevakning för att kunna ta till oss nya metoder gällande lärande och utveckling.
Undervisning i små klasser och eget studierum
Vi arbetar med trygga rutiner och gruppdynamik i det lilla formatet.
Hos oss går det fyra till sex elever i varje klass.
För att skoldagen ska vara så tydlig och förutsägbar som möjligt har varje klass en egen ingång och hall till sitt klassrum som inte delas med andra klasser.
Eleverna kan jobba i egna studierum under skoldagen om de behöver.
Lära för livet
I och med att Dammsdal är en internatskola pågår lärande dygnets alla timmar. Skola och boende utgör tillsammans en helhet.
Att bo på elevhem ger kunskap för framtiden. Här stöttar behandlingspersonalen i vardagssysslor som att tvätta, städa och planera matsedel men finns också tillgänglig för gemenskap, samtal och hjälp med fritidsaktiviteter.
-
TEACCH är en förkortning för Treatment and Education of Autistic and Communication related handicapped Children.
Tydlighet och förutsägbarhet skapar strategier för beteende och handling och ger trygghet och förutsättningar för att fokusera på inlärning.
-
Sokratiska samtal
Metoden sokratiska samtal handlar om att läraren i det pedagogiska mötet ställer rätt frågor till varje elev. Metoden hjälper eleven att finna mening i situationer, aktiviteter, andras beteenden och sociala sammanhang.
Vi upplever att det sokratiska samtalet hjälper våra elever till självreflekterande insikter som får vardagen att fungera.
Läs mer om sokratiska samtal på Skolverkets webbplats
Sociala berättelser och seriesamtal
I en social berättelse/seriesamtal undersöker vi tillsammans vad som hänt eller ska hända. Vi berättar, ritar och skriver förklaringar och strategier. Det är ett sätt att synliggöra och förklara sociala normer, mönster och oskrivna regler.
Sociala berättelser och seriesamtal ger insikt om orsak och verkan och sätter händelser i ett sammanhang vilket ger redskap till bättre social kompetens.
Sociala berättelser och seriesamtal passar bra för personer som:
- har svårt att fullt ut förstå verbal kommunikation
- behöver stimulera fler sinnen för att förstå
- behöver nedskrivna levnadsregler eller strategier för att komma ihåg
Läs mer om sociala berättelser och seriesamtal på Skolverkets webbplats
-
Internutbildning
Vi har ett strukturerat utbildningsupplägg för våra medarbetare.
Under läsåret genomförs föreläsningar, workshops, handledning, konsultation, rådgivning och strukturerad kollega-samverkan som ett sätt att vidareutveckla och kvalitetssäkra vår verksamhet.
Studiebesök
Vi tar gärna emot grupper på studiebesök för att berätta mer om vår pedagogik och verksamhet. Om särskilda önskemål finns kan vi anpassa studiebesöket efter dessa.
Om du vill besöka skolan för att se om vi kan vara ett bra alternativ för ditt barn ser vi helst att du genomför besöket tillsammans med handläggaren i din hemkommun.
Externa kurser
På förfrågan genomför vi externa kurser. Vi skräddarsyr kursernas innehåll utifrån de förfrågningar och önskemål som kommer in. Vi kan bland annat utbilda om:
- NPF och autism
- Förhållningssätt och bemötande
- Arbetssätt och metoder
-
Orkidén Guckusko har varit Dammsdalskolans symbol sedan starten 1994. Blomman är sällsynt i Sverige men återfinns i landskapet runt Dammsdal. Orkidén beskrivs ofta som en av de mest unika växterna i Sverige.
Guckoskon behöver speciella förutsättningar för att kunna växa. Den behöver rikligt med näring för att blomma och när den blommar blommar den vackrare än de flesta andra blommor.
En blommande Guckusko står sig länge.
Vi tycker att samspelet mellan Guckoskon och miljön där orkidén växer påminner om hur vi vill att elevens tillvaro på Dammsdal ska vara. Vi vill ge speciellt goda förutsättningar för var och en att växa.
-
Vi eftersträvar att vara en lärande organisation och hos oss får du möjlighet att utveckla din yrkesmässiga kompetens tillsammans med dina kollegor.
Vi ser kompetens som en kombination av formella kunskaper, färdigheter, erfarenheter och social förmåga.
På Dammsdal arbetar många olika yrkeskategorier.
Du hittar sökbara tjänster på Region Sörmlands lediga jobb-sida.
Använd sökordet "Dammsdal" så hittar du de tjänster som är sökbara just nu.