25 november 2021

Regionen storsatsar för att få fler att bli redo för jobb

Arbetslösheten är hög i Sörmland och bristyrkena är många. Arbetsgivare behöver arbetskraft och matchningen till arbetslösa måste bli bättre. Därför satsar Region Sörmland tillsammans med länets nio kommuner för att få fler att bli redo för jobb.

– Vi vill motivera, inspirera och göra det enklare att söka en utbildning genom att samla alla yrkesutbildningar på ett ställe. Under hösten får vi också följa Hussein Hamido från Nyköping som letar efter en yrkesutbildning som passar honom. I sociala kanaler har vi hittills fått följa med honom till en studievägledare och till en byggarbetsplats, säger Elin Liljeblad, strateg Kompetensförsörjning på Region Sörmland.

På hemsidan redoforjobb.se finns information om alla yrkesvuxutbildningar i länet samlat. Under hösten startades också ett instagram-konto där Hussein Hamido gör inlägg och filmer under sin resa för att hitta en yrkesutbildning.
– Jag vill hitta en utbildning som passar mig och ger mig ett bra jobb snabbt. Nyss besökte jag en byggarbetsplats där de reste ett hus, då fick följarna på Instagram följa med mig på stories. Jag hoppas att jag hjälper fler att hitta en utbildning som passar för dem, säger Hussein Hamido.

I Sörmland finns många bristyrken: undersköterska, elektriker, byggnadsarbetare, industriarbetare, lastbilschaufförer är bara några exempel. Det som samtliga yrken har gemensamt är att de kräver en gymnasial yrkesutbildning. Yrkesutbildningar för vuxna på komvux är en viktig del av lösningen både på problemet med kompetensbristen och arbetslösheten. Med en kortare utbildning på ett år eller två kan en person få just de kompetenser som arbetsgivarna efterfrågar och mycket större chanser att få ett jobb.
– Det var så kul att se hur allt går till på en byggarbetsplats. Jag blev taggad på att börja gå en yrkesutbildning, att få vara med och hjälpa till på riktigt, säger Hussein Hamido.

– Genom att man får följa Husseins resa har vi nått ut till tusentals unga sörmlänningar. Vi hoppas fler blir motiverade att söka yrkesutbildningar för att bli redo för jobb, säger Elin Liljeblad.

Om Redo för jobb:
Bli redo för jobb i Sörmland samlar Sörmlands alla yrkesvuxutbildningar på ett och samma ställe. Bakom sajten står Region Sörmland och länets nio kommuner.
Här finns mer information.

M7AD