Sörmland ska bli Sveriges friskaste län. För att komma dit ska vi arbeta långsiktigt och strategiskt med att främja varje persons rätt till god hälsa, kultur och utbildning och för att förebygga sjukdom och ohälsa.
Hållbarhetsperspektivet ska genomsyra allt arbete inom Region Sörmland och vi främjar en utveckling som är långsiktigt ekologisk, social och ekonomiskt hållbar. Hållbarhetsarbetet utgår från regionens Hållbarhetspolicy och beskrivs i tillhörande Hållbarhetsprogram för perioden 2024–2027.
Hållbarhetsprogrammet har sin utgångspunkt i Agenda 2030 med de 17 globala målen för hållbar utveckling och inkluderar alla tre dimensioner av hållbarhet – den sociala, den miljömässiga och den ekonomiska. Programmet innehåller fyra övergripande målområden som anger riktningen för vårt arbete. Till målområdena finns flera inriktningsmål knutna. Dessa preciserar och konkretiserar vad vi ska arbeta med under programperioden för att utvecklas till en än mer hållbar region.
Hållbarhetsprogrammet riktar sig till Region Sörmlands egen verksamhet. Det externa perspektivet beskrivs i den regionala utvecklingsstrategin, men dokumenten samverkar och förstärker varandra. Genom att vara ett föredöme med höga ambitioner kan Region Sörmland som en betydande samhällsaktör, stor organisation och arbetsgivare bidra till en positiv utveckling i Sörmland. Läs mer i den Regionala utvecklingsstrategin.
Läs mer
Mål i hållbarhetsprogrammet
-
Agenda 2030 uttalar som en grundläggande princip att ingen ska lämnas utanför i strävan mot en hållbar utveckling. Det förhållningssättet genomsyrar alla målområden i regionens hållbarhetsprogram. Vår vision att vara den öppna regionen innebär att vi ska vara öppna för alla utan åtskillnad och arbetet ska utgå från alla människors lika värde och rättigheter. Det kräver att Regionen Sörmlands stöd och service anpassas och utformas utifrån de grupper som har störst behov.
Livsvillkoren och möjligheten att få sina rättigheter tillgodosedda skiljer sig åt mellan grupper i befolkningen. Det beror till exempel på kön, etnicitet, religion, funktionsnedsättning, ålder eller ekonomi. Region Sörmland är skyldig att uppmärksamma och minska förekomsten av dessa orättfärdiga skillnader, både bland invånare och medarbetare. För att bidra till jämlika livsvillkor ska våra verksamheter utformas utifrån invånarnas behov, med särskild hänsyn till de individer och grupper som riskerar att missgynnas.
Inriktningsmål:
- Vi arbetar samordnat och systematisk med mänskliga rättigheter
- Vi arbetar för att förebygga och motverka orättfärdiga skillnader
-
En god hälsa är en förutsättning för människor att nå sin fulla potential och att bidra till samhällets utveckling. Människors hälsa är tätt sammankopplat med en god miljö och kan inte uppnås utan det. En god miljö är hälsofrämjande, har välfungerande ekosystem och är fri från ämnen som ger negativa effekter på hälsa och miljö. Region Sörmland har en viktig roll att skapa förutsättningar för människors möjlighet till god hälsa och miljö.
För att skapa dessa förutsättningar behöver vi arbeta med ett hälsofrämjande och förebyggande perspektiv i hela organisationen, med patient, elever, invånare och medarbetare. Åtgärder för att öka och stärka den biologiska mångfalden ger förutsättningar för en god hälsa och miljö både på kort och lång sikt.
Inriktningsmål:
- Vi arbetar utifrån ett hälsofrämjande och förebyggande perspektiv
- Vår användning av kemikalier och läkemedel är hållbar
- Vi bevarar och ökar den biologiska mångfalden och nyttjar ekosystemtjänster hållbart
-
Klimatförändringarna är en av de största miljöutmaningarna vi står inför och en kraftsamling krävs för att de globala och nationella klimatmålen ska kunna nås. Region Sörmland ansvarar för samhällsviktig verksamhet där det är angeläget att mildra den påverkan som klimatförändringarna orsakar. Samtidigt behöver vi fortsätta minska de direkta och indirekta utsläpp av växthusgaser som vår verksamhet bidrar till. Vårt klimatarbete ska gå i linje med Parisavtalet.
Region Sörmlands i särklass största klimatpåverkan kommer från de varor och tjänster som vi köper in. Andra poster som bidrar till stor klimatpåverkan är fastighetsdrift, byggnation samt resor och transporter. Under programperioden krävs ett stärkt arbete för att minska klimatpåverkan från vår verksamhet med fokus på de områden som ger störst möjlighet till minskade utsläpp. Utöver det ska våra fondmedel fortsätta förvaltas ansvarsfullt i linje med de interna hållbarhetsmålen.
Inriktningsmål:
- Vår klimatpåverkan från inköpta produkter och livsmedel minskar genom smarta val och arbetssätt
- Vi minskar klimatpåverkan från våra fastigheter och anpassar dem till ett förändrat klimat
- Klimatutsläpp från resor och transporter inom och till våra verksamheter fortsätter minska
- Våra fondmedel förvaltas på ett föredömligt sätt genom ansvarsfulla investeringar och ansvarsfullt ägande
-
Vi använder stora mängder resurser i våra verksamheter och det är av största vikt att detta görs effektivt. Genom god hushållning kan vi bidra till minskade kostnader, minskad belastning på miljön och en bättre social utveckling.
Region Sörmland vill ha en mer cirkulär och effektiv användning av resurser, där produkter och material kan återanvändas eller återvinnas i stället för att bli avfall. För att åstadkomma detta behöver vi identifiera möjligheter att använda produkter effektivt, se över materialval och möjligheten att sluta kretslopp. Genom hållbar upphandling kan vi stärka både social och miljömässig hållbarhet i de varor och tjänster som vi köper in.
Att integrera hållbarhet i våra ordinarie strukturer och processer är ytterligare ett viktigt steg i strävan att använda resurserna effektivt och långsiktigt hållbart.
Inriktningsmål:
- Vår miljöbelastning från prioriterade materialflöden minskar
- Vi har en effektiv resursanvändning och minimerar svinn
- Vi tar hänsyn till alla hållbarhetsdimensioner vid styrning och utveckling av verksamheten