Barn har det bäst när de bor hemma hos sina egna föräldrar. Det gäller även barn och ungdomar med funktionsvariationer inom autismspektrat. Ibland måste man välja det näst bästa och då kan vi vara ett bra val.
Dammsdal har sedan 1994 specialiserat sig på elever inom autismspektrat. Vi kan erbjuda en helhetslösning med skola och boende under elevens skoltid. Verksamheten har plats för 38 elever. Vår skola på Dammsdal är anpassad för att hjälpa ungdomar som tidigare har haft det tufft på hemorten.
Skolavslutningen 2022
Fredagen den 10 juni var det skolavslutning på Dammsdalskolan. Filmen från skolasvlutningsfilm kan du kan se nedan.
Våra ambitioner är att anpassa studier, fritid och vardag. Förutsättningarna och möjligheterna att lyckas på Dammsdal kan vara större än tidigare. Anledningen är att vi har kunskaper om funktionsvariationerna, om en specifikt anpassad pedagogik, vi har anpassade lokaler, resurspersoner på nära håll och dessutom möjlighet att ge eleven stöd under hela dygnet.
Vi tar hänsyn till det annorlunda sättet att lära, tänka och förstå verkligheten och hjälper eleven att se sammanhang och därmed nyttan med att gå i skolan. Det kan göra skillnad då vi i första hand hjälper eleven att lyckas med sina studier utifrån sina förutsättningar.
Ungdomarna kommer från olika delar av landet och har oftast genomgått omfattande utredningar av barnhabilitering, barnpsykiatrisk klinik och socialförvaltning. Vid dessa utredningar har det framkommit att ungdomarna har behov av hjälp och stöd i en miljö där det finns människor i såväl skola som boende som förstår deras individuella behov och bakomliggande funktionsvariationer.
Dammsdal är miljöcertifierad enligt ISO 14001.
Dammsdals symbol: Guckusko
En växt som behöver speciella förutsättningar för att kunna växa
Den växer långsamt och är mycket sällsynt
Behöver rikligt med näring för att blomma
När den blommar är den vackrare än många blommor och står sig länge.
Våra elever är i åldrarna 12- 21 år. Vi har fyra olika skolformer, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Vi anpassar skolgången efter personens egna förutsättningar. Flera av våra elever har en ojämn kunskapsprofil och har ofta olika stödbehov inom olika ämnen.
Skolundervisningen sker på tre olika ställen i Vingåker. På Dammsdals innerområde ligger skolbyggnaden som vi flyttade in i 2004. Den byggdes efter en förebild i Århus, Danmark. Vi har en lugn studiemiljö och de flesta elever har ett eget studierum. En av våra skolenheter finns integrerad i kommunens lokaler i samhället. På Åsens gård finns också skolundervisning, där kan vi erbjuda eleverna undervisning och boende i samma byggnad.
På skolan arbetar lärare och elevassistenter. Utöver kunskaper i skolämnen är de särskilt duktiga på funktionsvariationer och på det pedagogiska arbetssätt som vi når våra elever genom. För att kunna möta alla elevers önskemål och skiftande nivåer letar vi efter lösningar genom att hela tiden omvärldsbevaka och hålla oss uppdaterade inom många områden och metoder.
Det finns för närvarande elva elevhem på Dammsdal. Vi har boenden både inom skolområdet och ute i samhället. Det senast byggda elevhemmet ligger i anslutning till skolans område och togs i bruk 2010. Det är ett anpassat boende för 2 x 4 elever.
Eleverna vistas dygnet runt och året om hos oss vilket gör att vi har ständig bemanning på våra elevhem. Varje elevhem har en teamledare som styr och leder det pedagogiska arbetet. Till deras hjälp finns en enhetschef och en biträdande enhetschef.
Flexibilitet och anpassning står i fokus för arbetet med våra elevers olika behov. Vi försöker att hitta nya lösningar som kan hjälpa våra elever på bästa sätt. Vårt pedagogiska arbetssätt härstammar från" Division Teacch" i North Carolina, USA. Tydlighet och förutsägbarhet skapar strategier för beteende och handling och ger trygghet och förutsättningar för att fokusera på inlärning.
Dr. Peter Vermeulen från Gent, Belgien, har utvecklat samtalsmetoden "Sokrautiska samtal". Det är ett visuellt anpassat sätt att ställa frågor utifrån Sokrates förhållningssätt. - En bra lärare ställer dom "rätta frågorna". Detta är ett av de mest verkningsfulla arbetssätt som vi lärt oss på senare år.
Ett sokrautiskt samtal hjälper personer med autism att se mening i situationer, i aktiviteter, i andras beteenden och i sociala sammanhang. Det ger självreflekterande insikter som blir värdefulla i vardagen och för framtiden, och hjälper personal att respektfullt bemöta personer med autism utifrån deras perspektiv.
Sociala berättelser och seriesamtal är pedagogiska arbetssätt eller pedagogiska verktyg för personer som:
har svårt att fullt ut förstå verbal kommunikation
behöver stimulera fler sinnen för att förstå
behöver nedskrivna levnadsregler eller strategier för att komma ihåg
Sociala berättelser och seriesamtal är skrivna och ritade förklaringar och strategier. De försöker visa vad som hänt, förklara sociala mönster, oskrivna regler och sociala normer. De kan ge insikt om orsak och verkan och sätter händelser i ett sammanhang och ger redskap till bättre social kompetens.