eMedborgarveckan 2022

eMedborgarveckan är ett återkommande nationellt evenemang med syfte att främja användningen av e-tjänster och en ökad digital delaktighet för alla. Region Sörmland vill under veckan uppmärksamma ett urval av digitala verktyg som finns för länets invånare, för att öka kunskapen och delaktigheten.

eMedborgarveckan äger rum den 10-16 oktober 2022 och arrangeras av Digidelnätverket, som Region Sörmland är en del av. Under veckan sker insatser över hela Sverige för att främja ökad användning av e-tjänster och ökad digital delaktighet för alla.

Vi har valt att visa upp ett axplock av e-tjänster och andra digitala lösningar som regionen erbjuder dig som är invånare i länet. Följ oss på Facebook och Instagram där du kommer få lära dig mer om våra verksamheter och tjänster.

Digitala tjänster inom vården

Chatta med vården

Nu kan du få söka vård och få sjukvårdsrådgivning digitalt. Via Vårdkontakt Direkt får du kontakt med din vårdcentral eller din BVC. Beroende på dina symtom kan du få egenvårdsråd eller chatta med en sjuksköterska. Chatten är bemannad av sjuksköterskor från vårdcentraler och 1177 i Region Sörmland mellan klockan 08.00-18.00, alla dagar i veckan.

Läs mer om hur du söker vård via Vårdkontakt Direkt (1177.se).

Sjukreseersättning

Nu har vi underlättat för dig som ska ansöka om sjukreseersättning. Förutom att skicka in dina kvitton via post kan du också ansöka om sjukreseersättning genom att logga in på 1177.se. Så här gör du:

 1. Logga in på 1177.se. Du behöver e-legitimation
 2. Klicka på "Ansökan om ersättning för sjukresa" under "Regionen rekommenderar"
 3. Svara på frågorna och bifoga dina digitala kvitton eller foton på dina papperskvitton.

Läs mer om sjukresor i Sörmland (1177.se).

Förnya recept

Hos flera av våra mottagningar kan du, genom att logga in på 1177.se, skicka en förfrågan om att förnya ett recept. Så här gör du:

 1. Sök upp mottagningen under "Hitta vård" på 1177.se.
 2. Välj mottagningen i listan.
 3. Under rubriken "Våra e-tjänster" ser du vilka e-tjänster som mottagningen erbjuder. Klicka på länken "Förnya recept".
 4. Därefter får du logga in på 1177.se och kommer direkt till formuläret. Du behöver e-legitimation.
 5. Fyll i formuläret och skicka din förfrågan.

Läs mer om e-tjänsten förnya recept (1177.se).

Läs din journal på nätet

E-tjänsten journalen hittar du när du loggar in på 1177.se. Information du kan se i din journal via nätet hämtas automatiskt från vårdens journalsystem en gång i timmen. Det här kan du bland annat se i journalen:

 • Journalanteckningar
 • Provsvar från de flesta blodprover
 • Diagnos
 • Vaccinationer
 • Vårdkontakter

Läs mer om journalen på nätet (1177.se).

Sjukhuskartor

På Kullbergska sjukhuset, Mälarsjukhuset och Nyköpings lasarett finns interaktiva sjukhuskartor som gör det lätt att hitta rätt på sjukhusen. Kartorna finns i sjukhusens huvudentréer, men går också att se i mobiltelefon eller hemma vid datorn. Du kan söka eller klicka dig fram till ditt mål. Vägbeskrivningen visar steg för steg hur du ska gå ända fram till målet.

Se kartan och läs mer om hur vi jobbar med skyltning på sjukhusen.

I filmen berättar projektledare Christine Hallström om kartorna och visar hur du använder dem.

Digitala satsningar

Digitala visningar hos Sörmlands museum

Sörmlands museum erbjuder digitala visningar och producerat material utifrån berättelser och fotografier från samlingarna. Du kan också lära dig mer om kulturmiljö eller hemslöjd och hitta extramaterial från utställningar med mera.

Utforska Sörmlands museums digitala utbud (sormlandsmuseum.se).

Digifysiskt Science Center Sörmland

Den 14 oktober kl. 10-12 berättar projektledare Sofie Sandvik om Region Sörmlands strategiska satsning för att bygga Sveriges första digifysiska Science Center.  Under webbinariet får du bland annat information om den kommande digitala plattformen och hur det hela kommer att fungera, men främst diskuteras den omställning vi ser inom digitaliseringen med extended reality i klassrummet. Delta och få reda på mer om framtidens pedagogik!

Delta på webbinariet: Framtidens pedagogik – Digifysiskt Science Center Sörmland (Teams-länk)

Science Center Sörmland är Sveriges första "digifysiska upplevelsepark" inom bland annat teknik, naturvetenskap och matematik, för främst barn och unga. Fler unga behöver intressera sig för och vilja arbeta inom teknik och naturvetenskap för att Sverige och Sörmland ska behålla sin konkurrenskraft. En metod för att göra just det är att skapa ett Science Center, där barn och unga får lära i en stimulerande, lustfylld och explorativ miljö. I Sörmland finns det cirka 100 initiativ som arbetar inom dessa områden. Region Sörmland såg en möjlighet att både knyta samman de olika initiativen (noderna) under ett gemensamt paraply samt bygga en digital plattform fylld med upplevelser inom teknik, naturvetenskap och matematik. Dessa upplevelser är kompatibla med dagens extended reality utrustning (virtual reality, augmented reality och mixed reality).

 

Uppdaterat: 2 maj 2023
7XCS