Museiverksamhet

Sörmlands museums vision är att vidga vyer, väcka engagemang och att bidra till att människor kan påverka samhället och sin egen livssituation.

Sörmlands museum är ett regionalt museum – ett länsmuseum – med museihus i Nyköping och med verksamhet i hela Sörmland. Med utgångspunkt i historia, slöjd, bild och form producerar vi utställningar, visningar, kurser, skolprogram, workshops, föreläsningar, samtal, och mycket mer. Här finns plats för eget skapande och lärande oavsett ålder eller förmåga. Flera rum och aktiviteter är utformade särskilt med barn och unga i åtanke. Det är gratis inträde om inget annat sägs.

Vi belönades med Kulturarvspriset 2019 och med utmärkelsen Årets museum 2020, framför allt för vårt arbete med öppna och tillgängliga Berättande magasin. Välkommen till Sörmlands museum!

Utställningar och aktiviteter

Läs mer om våra utställningar och aktiviteter på sormlandsmuseum.se. 

Så arbetar vi

På museet i Nyköping finns utställningar, samlingsmagasin, restaurang, museibutik, bibliotek och studierum. Vi har även flera verkstäder för kurser och skapande, en stor hörsal, lokaler för konferenser och möten och utomhus en stor museipark med odlingar och plats för spel och lek.

Museets butik har ett unikt sortiment som är produkter som antingen har koppling till pågående utställningar eller är framtagna med inspiration från museets samlingar. Det går bra att handla diekt via butikens webshop. 

Museet erbjuder också olika paket för konferenser, möten och event som går att kombinera med program, kurser och visningar. Läs mer om konferensverksamheten här.

Gratis visningar i Berättande magasin

Här kan du följa med på en gratis visning i museets samlingar – våra Berättande magasin. Här möter du människor från olika tider och får höra deras berättelser om vardag och fest, om livsvillkor och samhälle, om händelser och öden under olika tider. Du kan också se visningar på museets webbplats.

Utställningar på olika teman

Vi har alltid flera utställningar med varierande teman och ämnen. Några av våra basutställningar är

  • Historiska ögonblick – om Nyköpings stadshistoria från 1850 till idag
  • Gripes modellteatersamling
  • Vara barn – om och för barn
  • Kungstornet på Nyköpingshus – tre basutställningar om gyckel, fest, folk och fä, pest och maktstrider.
  • Historien i Sörmland är en utomhusutställning på 13 platser runt om i länet om samhället och människorna i Sörmland och i Sverige. Om de stora sammanhangen och den nära verkligheten.

Kultur för barn och unga

Med skolprogram, Familjesöndagar och utställningar särskilt utformade för barn och unga skapar vi möjligheter för lärande och eget skapande både på skoltid och under fritiden.

   

Uppdaterat: 15 december 2023
4E4T