En poet läser en dikt ackompanjerad av musiker som spelar instrumentet oud.

Litteraturutveckling Sörmland

Litteraturen är ett nytt konstområde inom Region Sörmland. Vi vänder oss till dig som är verksam i Sörmland och som är professionell författare, översättare, dramatiker, serieskapare eller poet, men även till till dig som skriver på fritiden. Vi samarbetar med bokförlag, bibliotek och många andra. Har du en idé? Vill du komma i kontakt med andra som håller på med litteratur? Hör av dig till oss!

Unga Sörmland

Nu är antologin med texter skrivna av unga från olika delar av Sörmland klar. De unga författarna har jobbat länge med sina texter och har i arbetet fått redigeringsstöd. Boken kan du beställa från förlaget Widegrens

Det blev också en digital release! I filmen får du ett smakprov av texterna och du får även se författarna firas på olika platser i regionen.

Författarskola i augusti

Sommarförfattarskolan genomförs den 10-13 augusti 2021 med internat på vackra Nynäs slott vid Rundbosjön mellan Trosa och Nyköping. Huvudlärare är poeten, författaren och kulturjournalisten Lars Hermansson. Du som antagits på kursen möter även författarna Karin Flygare och Arkan Asaad.

Platsens författare i sommar

I år har ett helt gäng unga litterära talanger fått sommarjobb som författare inom vår satsning Platsens författare. Platsens författare pågår under tre veckor med start  14 juni 2021, och genomförs i nära samarbete med Eskilstuna, Nyköping, Trosa och Vingåker. Du som är med i Platsens författare får professionell handledning av författaren Robert Åsbacka och möjlighet att träffa andra unga som skriver.

Platsens författare vill synliggöra sörmländska författarskap och Sörmland som litterär plats samtidigt som det ger dig som är en ung litterär talang en chans att utveckla din förmåga. I Eskilstuna är platsens författarskap ett tema - 1920-talet. I Nyköping står Maria Gripe i fokus och i Strängnäs Bo Setterlind. I Trosa är platsens författare Sven Delblanc och i Vingåker är det PC Jersild.

Platsens författare har genomförts under flera år i Jönköpings län. Sommaren 2020 genomfördes Platsens författare för första gången i Sörmland. Då fick två unga skribenter i Nyköping möjligheten genom ett stipendium till Maria Gripes minne. Skribenternas texter finns publicerade i boken Unga Sörmland. Titta gärna på filmen om Platsens författare i Nyköping.

 

Projektet Sörmland berättar

Slutrapporten "Sörmland berättar - lärdomar från en experimentverkstad för litteraturutveckling" beskriver vad som hände under det treåriga projektet Sörmland berättar.

Uppdaterat: 2 juli 2021
MEVR