Sommarförfattarskolan på Nynäs slott

Varje sommar genomför vi en författarutbildning för dig som är ung och vill utveckla ditt skrivande. Här får du professionell ledning i ditt skrivande av verksamma författare. Du får även lära känna andra unga med skrivintresse!

Sommarförfattarskolan är ett fyradagars internat med tre övernattningar i delad logi på Nynäs Slott utanför Nyköping i Sörmland den 8-11 augusti 2023.

För att ansöka till författarskolan behöver du vara mellan 14-20 år och skriven i Sörmland, Örebro län eller Jönköpings län. Du ska ha ett starkt och dokumenterat intresse för litteratur och skrivande. När du söker bifogar du ett personligt brev och ett arbetsprov.

Medverkan på sommarförfattarskolan är gratis!

Så ansöker du till Sommarförfattarskolan 2023

 • Ansök med en kort motivering varför du vill delta på Sommarförfattarskolan, max 1 A4-sida, och ett skönlitterärt arbetsprov på max 2 A4-sidor.
 • Arbetsprovet kan vara ett stycke ur en novell eller roman, poesi, låttext, dramatik eller något annat du har skrivit. Undvik argumenterande texter, faktatexter och liknande skoluppgifter.
 • Det är viktigt att du söker på egen hand, och inte genom en föräldrar eller lärare.
 • Du behöver kunna hyfsad svenska, men vid jurybedömningen ser vi till konstnärlig kvalitet snarare än språklig perfektion. Du kan även skriva på engelska.
 • Glöm inte att lämna telefonnummer och mailadress som vi når dig på i ansökan
 • Referenser kan men behöver inte lämnas.
 • Du mejlar din ansökan till biblioteksutveckling@regionsormland.se
 • Skriv Sommarförfattarskolan-23 i ämnesraden. Skicka helst från din privata mail, inte skolmailen.
 • Ansökan är öppen från den 1 april 2023.
 • Sista ansökningsdatum är den 30 maj kl 24.00.

Nyhet!
Ansökan är i år öppen för unga skrivare i Sörmland, Örebro län och Jönköpings län, som fyller 14 år under 2023. Det betyder att unga från alla tre regioner kommer att delta på Sommarförfattarskolan 2023.

Boendet

 • I kursen ingår delad logi och frukost på vandrarhemmet Bränneriet vid Nynäs Slott, samt lunch och middag som vi lagar gemensamt.
 • Lärarna medverkar sex timmar per dag, resten ägnas åt eget arbete med uppgifterna. En vuxen ledare finns på plats dygnet runt.
 • Målsmans tillstånd krävs för dig som är under 18. Resor till och från Nynäs slott bekostas privat.

Läs mer om boendet på Nynäs slott här

Lärarna

Sommarförfattarskolans tre lärare har alla ett eget aktivt författarskap och erfarenhet av att leda skrivarkurser. Lärare sommaren 2023 är: Karin Flygare, Åsa Avdic och Oskar Källner.

Om Karin Flygare (huvudlärare)

Karin Flygare har en bakgrund som socionom men har alltid skrivit. Hennes första roman kom 2009, sen har det blivit ytterligare tre romaner samt en barnbok. När Karin flyttade till Sörmland för snart tio år sen började hon hålla skrivarkurser. Karin är också verksam som lektör på Bibliotekstjänst.

Läs en av Karins texter om skrivande i tidningen Trakten

Om Åsa Avdic

Åsa Avdic är en journalist och författare som är född och uppvuxen i Örebro. Hennes nästa roman "Ett liv till" (Albert Bonniers förlag) är en historisk roman som utspelar sig i 1920-talets spiritistiska kretsar och bygger på en sann historia. Den kommer ut i augusti 2023. Tidigare har hon skrivit både deckare och facklitteratur.
Åsa Avdic är också verksam inom radio och tv, och bor i Stockholm och Sörmland.

Om Oskar Källner

Oskar Källner, född 1978 bor numera åter i sin uppväxtstad Jönköping efter många år i Stockholm och Uppsala. Han har tidigare givit ut flera fantasyromaner, två bilderböcker och ett stort antal noveller. Novellerna har vunnit ett antal priser och är publicerade på flera språk, senast i det amerikanska SF-magasinet Clarkesworld. Han är dock mest känd för sin SF-serie "Imperiets arvingar" som ges ut i Sverige av Rabén och Sjögren och som sålts till sju länder. Utöver detta är han engagerad i SF-Sverige och deltar regelbundet på kongresser och konferenser.

Uppdaterat: 2 maj 2023
BG6G