För dig som är ung

Kul att du har hittat hit! Här finns information om saker vi gör för dig som är ung. Har du idéer? Vill du starta projekt som handlar om att skriva eller berätta eller uttrycka sig med orden som verktyg? Vi vill gärna ha kontakt med dig!

Bli publicerad i Unga Sörmland

Varje år publicerar vi en antologi med texter av unga personer, bosatta i olika delar av  Sörmland. Boken kan beställas från Widegrens förlag eller lånas på närmsta bibliotek. 2021 blev det en digital release av den allra första antolgin. Håll utkik om du vill vara med i nästa års antologi!

Sommarjobba som Platsens författare 

Platsens författare innebär att du får en feriepraktikplats i din hemkommun. Under fyra veckor ägnar du dig åt att skriva. Du får handledning av en professionell författare och möjlighet att träffa andra unga som skriver. Håll utkik nästa år om du är intresserad av att söka.

Syftet med Platsens författare är att synliggöra sörmländska författarskap och Sörmland som litterär plats, samtidigt som det ger dig som är en ung litterär talang en chans att utveckla din förmåga. 

Sommaren 2021 genomfördes Platsens författare för andra gången i länet. Under 2021 hade Eskilstuna 1920-talet som tema. I Nyköping står Maria Gripe i fokus och i Strängnäs Bo Setterlind. I Trosa är platsens författare Sven Delblanc och i Vingåker är det PC Jersild. Titta gärna på filmen om första årets Platsens författare i Nyköping.Författarskola 

Varje sommar genomför vi en författarutbildning för dig som är ung och vill utveckla ditt skrivande under professionell ledning av regionalt verksamma författare. På författarskolan lär du även känna andra unga med skrivintresse. Vi umgås och lagar mat tillsammans på kvällen och du övernattar på kursgården om du vill.

För att ansöka till författarskolan behöver du vara mellan 13-20 år och bo (vara folkbokförd) i Sörmland. Du ska ha ett starkt och dokumenterat intresse för litteratur och skrivande. När du söker bifogar du ett personligt brev och ett arbetsprov. Håll utkik om du vill söka till nästa års författarskola!

Sök stöd och bidrag

Du som är verksam inom litteraturområdet och är bosatt i Sörmland kan söka Region Sörmlands olika kulturstipendium. Sista ansökningsdag brukar vara 1 juni varje år. Du söker olika slags stipendier beroende på om du är professionellt verksam, vill fortbilda dig, är ung/oetablerad eller student.

Uppdaterat: 16 september 2021
FKDT