För dig som är ung

Kul att du har hittat hit! Här finns information om saker vi gör för dig som är ung. Har du idéer? Vill du starta projekt som handlar om att skriva eller berätta eller uttrycka sig med orden som verktyg? Vi vill gärna ha kontakt med dig!

Platsens författare 

Genom Platsens författare får du en feriepraktikplats där du ägnar dig åt att skriva under fyra veckor. 2021 års kurs erbjuder dig handledning av författaren Robert Åsbacka och möjlighet att träffa andra unga som skriver. Antagningsprocessen för årets Platsens författare är klar, men håll utkik nästa år om du är intresserad av att söka.

Platsens författare pågår under tre veckor, och genomförs i nära samarbete med Eskilstuna, Nyköping, Trosa och Vingåker. Platsens författare vill synliggöra sörmländska författarskap och Sörmland som litterär plats samtidigt som det ger dig som är en ung litterär talang en chans att utveckla din förmåga. I Eskilstuna är platsens författarskap ett tema - 1920-talet. I Nyköping står Maria Gripe i fokus och i Strängnäs Bo Setterlind. I Trosa är platsens författare Sven Delblanc och i Vingåker är det PC Jersild.

Platsens författare har genomförts under flera år i Jönköpings län. Sommaren 2020 genomfördes Platsens författare för första gången i Sörmland. Då fick två unga skribenter i Nyköping möjligheten genom ett stipendium till Maria Gripes minne. Skribenternas texter finns publicerade i boken Ung antologi. Titta gärna på filmen om Platsens författare i Nyköping.Författarskola 

I år genomför vi en författarutbildning den 10-13 augusti 2021 med internat på vackra Nynäs slott vid Rundbosjön mellan Trosa och Nyköping. Huvudlärare är poeten, författaren och kulturjournalisten Lars Hermansson och du får även möta författarna Karin Flygare och Arkan Asaad.

Författarskolan vänder sig till dig som är mellan 13-20 år och bor (är skriven) i Sörmland. Du ska ha ett starkt och dokumenterat intresse för litteratur och skrivande. När du söker bifogar du ett personligt brev och ett arbetsprov. 

Ansökningperioden för 2021 års sommarförfattarskola har avslutats och det går inte längre att söka till årets författarskola. Håll utkik på den här sidan efter fler skrivaktiviteter som vi gör för dig!

Stöd och bidrag

Du som är verksam inom litteraturområdet och är bosatt i Sörmland kan söka Region Sörmlands olika kulturstipendium. Sista ansökningsdag brukar vara 1 juni varje år. Du söker olika slags stipendier beroende på om du är professionellt verksam, vill fortbilda dig, är ung/oetablerad eller student.

Uppdaterat: 9 juli 2021
VM4W