Skylt med yrken.

Öknaskolans naturbruksgymnasium

Vår vision är att vidga vyer och väcka engagemang!
Öknaskolan är en gymnasie- och gymnasiesärskola för dig som är intresserad av djur, natur eller teknik. Utbildningen kombinerar teoretiska ämnen och praktik. Som fördjupning kan du läsa naturvetenskap för att få särskild behörighet till högskolestudier.

Öknaskolans Naturbruksgymnasium ligger 2 mil norr om Nyköping, vackert placerad i naturen. I det dagliga klassrummet möter elever ett mosaikartat landskap med djupa skogar och åkrar, berg, skärgård- och åkerlandskap där vi bedriver både jordbruk, aktiv jakt och viltvård samt besöksnäring. Direkt på skolområdet finns bland annat djurhus, ladugård, stall, ridhus, ridbanor, växthus och maskinhall.

Här finns goda möjligheter till jobb direkt efter gymnasiet! Vill du hellre läsa vidare till exempelvis agronom, veterinär, etolog, trädgårdsmästare, viltmästare eller hippolog erbjuder vi en naturvetenskaplig profil som ger dig särskild behörighet.

Vi genomför också uppdragsutbildningar för vuxna inom terränghjuling, motor- och röjmotorsåg och trädgård.

Öknaskolan är politiskt och religiöst obunden. Huvudman för skolan är Region Sörmland.

Vårt utbud

Gymnasieskola

Vi erbjuder fem inriktningar på Naturbruksprogrammet; Hästhållning, Djurvård, Trädgård, Lantbruk och Naturturism. För elever som saknar gymnasiebehörighet erbjuder vi Yrkesintroduktion med inriktning Lantbruk. Läs mer på oknaskolan.se

Anpassad gymnasieskola

Hos oss finns också en anpassad gymnasieskola med programmet Skog, mark och djur samt Individuella programmet Läs mer på oknaskolan.se

Internat

För dig som bor långt ifrån skolan och inte kan pendla varje dag finns möjlighet att bo på vårt internat. Totalt finns det 128 enkelrum fördelade på 16 hus. Det finns även 32 dubbelrum fördelade på två hus. I varje hus finns ett gemensamt kök, vardagsrum och duschrum. Läs mer på oknaskolan.se

Vuxenutbildning

I samverkan med Campus Nyköping erbjuder Öknaskolan en 40 veckor lång vuxenutbildning inom skötsel av utemiljöer. Läs mer på oknakolan.se

Uppdragsutbildning

Vi genomför också utbildningar av personal på uppdrag av arbetsgivaren, så kallade uppdragsutbildningar inom terränghjuling, motor- och röjsåg och trädgårdsutbildningar.

Terränghjuling
Öknaskolan erbjuder transportstyrelsens förarbevis för terränghjuling samt yrkesutbildningar i terrängkörning. Här ingår träning i avancerad körning och yrkesmässig användning samt förarbevis för terränghjuling.

Motor- och röjmotorsåg
Öknaskolan anordnar kurser i motor- och röjsåg. Vi anpassar kurserna efter dina behov. Våra utbildningar genomförs i ändamålsenliga lokaler och egen skog. Den senaste arbetstekniken presenteras på kurserna!

Trädgårdsutbildningar
Vi har kurser inom beskäring och trädvård, trädgårdsmaskiner, trädgårdsanläggning och skötsel av utemiljöer.

Läs mer om våra uppdragsutbildningar på oknaskolan.se

Uppdaterat: 15 december 2023
DHGG