Stipendieutdelning 2024

18 november hölls en gemensam utdelningsceremoni för årets stipendiater inom kultur och idrott på Sörmlands museum. På bilden syns årets kulturstipendiater med sina diplom med undantag av honnörsstipendiat Claudia Burbidges diplom som hålls av Alicia Agneson. Stipendierna delades ut av Emil Carlsson, ordförande regionfullmäktige, Christoffer Öqvist, regionstyrelsens ordförande och Joacim Wäppling vice ordförande nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet.

Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet utsåg vid nämndmötet 5 september 2024 års kulturstipendiater. Kulturstipendium kan sökas inom kategorierna professionell konst och kultur, unga på väg, studiehjälp och fortbildning. Honnörsstipendium inom kultur nomineras man till.

HONNÖRSSTIPENDIUM

Claudia Burbidge 20 000 kr

Claudia är en legend inom danspedagogik som har undervisat och inspirerat generationer av dansare och artister i Sörmland. Från Janine Rivel, ledare för diverse dansgrupper och konstnärligt nyskapande projekt, till internationellt kända artister som Alicia Agnesson, alla kommer de från början från Claudias danssal i Eskilstuna. Hos Claudia har alla små elever fått lära sig att ta sig själva och en möjlig danskarriär på allvar om än med en stor portion lek och humor.

Region Sörmland tilldelar Claudia Burbidge 2024 års Honnörsstipendium i kategorin Dans för hur hon bidragit till dansutvecklingen i länet. Pedagoger som Claudia är en förutsättning för ett rikt kulturliv.

PROFESSIONELL KONST OCH KULTUR

Lise-Lott Adolfsson 20 000 kr

Se filmen om Lise-Lott här! 

Lise-Lott Adolfsson är född, uppvuxen och boende i Eskilstuna och har gjort en stark, modig och personlig film. Sedan 3,5 år har hon jobbat från idé till att nu vara i slutfasen med dokumentären Mormor Mamma Jag. Filmen kommer visas på SVT.

Lise-Lotts film är en angelägen och viktig berättelse om familjehemligheten att ha en resanderomsk bakgrund och hur det påverkat genom livets olika skeenden. Målet med projektet är att visa på vilka konsekvenser rasism och förföljelse kan leda till, både på ett personligt plan och i ett historiskt perspektiv.

Region Sörmland tilldelar Lise-Lott Adolfsson 2024 års Kulturstipendium i kategorin Film för att hon med sin dokumentär sätter ljuset på en annars dold del av historien och visar hur trauman kan gå i arv i generationer.

Ingrid Falk 20 000 kr

Se filmen om Ingrid här!

Ingrid Falk bor i Eskilstuna sedan ett år tillbaka och har bott i länet sedan 2003. Idag är hon verksam i Flen som körpedagog och projektledare samt i Eskilstuna på konsultbasis. Ingrids musikaliska bidrag i länet har varit stort och omfattande. Under åren har hon arbetat som sångerska, dirigent, musikpedagog samt som projektledare för ett flertal projekt inom kultur respektive musik i länet.

Region Sörmlands tilldelar Ingrid Falk 2024 års Kulturstipendium i kategorin Musik för hur hon med sin musikaliska kompetens och bredd bidragit till länets musikliv. Ingrids engagemang för barn och unga och musikaliska möten mellan människor från världens alla hörn är väl känd i länet.

Benjamin Long 20 000 kr

Se filmen om Benjamin här!

Benjamin Long är en brittisk konstnär, baserad i Nyköping. Han arbetar främst med offentlig konst och storskaliga skulpturer. Benjamins praktik handlar om att skapa konst som kan upplevas av alla och som reflekterar kring hur vår gemensamma miljö är i ständig förändring.
Serien Scaffolding Sculptures består av figurativa verk av byggmaterial och har ställts ut internationellt – bland annat i grupputställningen Dismaland som arrangerades av gatukonstnären Banksy. I Sörmland har Benjamin engagerat sig i det lokala konstlivet, bland annat genom ett residens för Konstdygnet 2021. På Nyköpings ridanläggning Nyäng lyser hans 15 meter höga permanenta skulptur Beam.

Region Sörmlands tilldelar Benjamin Long 2024 års Kulturstipendium i kategorin Bild och form, Konsthantverk för hur han med sitt konstnärskap bidragit till länets konstliv och livsmiljöer.

Baha Swidan 20 000 kr

Se filmen om Baha här!

Baha Swidan är bosatt i Trosa och verksam som clowncirkusartist och sjukhusclown. Han arbetar även med Cirkus Cirkör både som artist och pedagog.
Baha driver KAHA scenkonst tillsammans med Kajsa Englund. Deras föreställning Konflykt utforskar krigets grogrund och vad som händer när den egna tryggheten byggs upp på bekostnad av andras. En interkulturell föreställning med stort hjärta, komik och allvar. Föreställningen ska turnera i Scenkonst Sörmlands skolutbud hösten 2024. Sedan 2018 är han även verksam som sjukhusclown vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna och vid Nyköpings lasarett.

Region Sörmland tilldelar Baha Swidan 2024 års Kulturstipendium i kategorin Teater/Cirkus/Clowneri för hans viktiga konstnärliga arbete för barn och unga både till innehåll och form.

UNGA PÅ VÄG

Ivar Björklid (födelseår 2002) 10 000 kr

Ivar Björklid från Eskilstuna visade redan som gymnasieelev stor fallenhet och motivation för litterärt skrivande. Ivar var en av de första som skickade in material till den första antologin Unga Sörmland 2020.
Till skillnad från många andra duktiga unga har han satt litteraturen först. Ivar grundade med ett år på Angereds författarskola för att sedan studera vid en av Sveriges mest prestigefyllda författarutbildningar Valand i Göteborg. Nu har Ivar en master i litterär gestaltning och står redo att satsa tid på sitt skrivande. Vad gäller hans skrivande har han utvecklats stadigt under dessa år utan att förlora sin personlighet eller falla in i tender.

Region Sörmland vill genom att tilldela Ivar Björklid 2024 års Kulturstipendium i kategorin Unga på väg/Litteratur och Ordkonst uppmuntra en ung röst med egen stil och integritet och potential att bli en ny stor författare med rötter i Sörmland.

STUDIEHJÄLP

Selma Pappila (födelseår 2007) 10 000 kr

Selma Pappila är en ung och passionerad person från Strängnäs som valt att helhjärtat satsa på baletten. Hon har utmärkta referenser och visar en imponerande akademisk prestation både inom sin konstform och på sin gymnasiala utbildning som är högskoleförberedande. Trots sin unga ålder har Selma Pappila redan etablerat sig som en framstående dansare med flera betydande framgångar. Hennes öppenhet och nyfikenhet driver henne att utforska och utmana sig själv inom andra dansstilar, vilket ytterligare stärker hennes kompetens och mångsidighet. Selma har en enorm potential att nå framgång i sin framtida karriär som balettdansare.

Region Sörmland vill genom att tilldela Selma Pappila 2024 års Kulturstipendium i kategorin Studiehjälp/Dans ge henne möjlighet att fortsätta utveckla sina talanger och uppnå sina drömmar.

Hillevi Karlsson (födelseår 2003) 10 000 kr

Hillevi Karlsson är en ung operasångerska från Eskilstuna med ambitioner att få växa i sin konstnärliga gärning inom en tuff bransch med konkurrens. Första steget i en lång utbildningskedja är taget. Stipendiet kommer Hillevi använda till studierna vid Stockholm Operastudio år 2. I höst medverkar hon i en "Världens barn - gala" i Eskilstuna där hon kommer framträda i två olika solonummer och ett nummer tillsammans med sångerskan Lill Lindfors.

Region Sörmland vill genom att tilldela Hillevi Karlsson 2024 års Kulturstipendium i kategorin Studiehjälp/Musik ge henne möjlighet att fortsätta utvecklas som sångerska med siktet inställt på Operahögskolan.

Siri Junell (födelseår 2002) 10 000 kr

Siri Junell är uppvuxen i Nyköping. Hon går första året på kandidatutbildningen för Smycke och Corpus: Ädellab på Konstfack i Stockholm. Hennes mål är att efter slutförd kandidat kunna fortsätta på Masterprogrammet CRAFT! Siris Junells arbete har tydliga idéer och angränsar till samtidskonst, med underfundiga verk som väcker tankar och nyfikenhet.

Region Sörmland vill genom att tilldela Siri Junell 2024 års Kulturstipendium i kategorin Studiehjälp/ Bild och form, Konsthantverk bidra till att Siri fortsätter utveckla sina alster och uppmuntra hennes ambitioner.

Amanda Lund (födelseår 1998) 10 000 kr

Amanda Lund är uppvuxen i Katrineholm och har precis kommit in på Textilhögskolan i Borås. Där vill hon fortsätta att utveckla sitt skapande och konstnärliga uttryck inom det textila området. Amanda har visat potential för ett mångsidigt konstnärskap – med tekniker som screentryck, färgning, bildväv och rya. Även hennes akvarellmålningar bär på en lekfull och poetisk stämning.

Region Sörmland vill genom att tilldela Amanda Lund 2024 års Kulturstipendium i kategorin Studiehjälp/ Konsthantverk, Hemslöjd och Kulturhantverk bidra till Amandas fortsatta textila experimentlusta där hon med bibehållen syn på kvalitet och hållbarhet inom såväl konst som hantverk letar efter sitt konstnärliga uttryck.

Uppdaterat: 19 december 2024
A14S