Fotocollage med författare från Sörmland mot färgglad bakgrund

För dig som arbetar på skola och bibliotek

Letar du efter en författare till ett evenemang? Vill du att dina elever ska läsa en författare som skriver om staden ni bor i? Eller nånting helt annat? Sörmland är fullt av författare som skriver i alla genrer och på många språk. Vi kan hjälpa dig komma i kontakt med författare och skrivpedagoger verksamma i länet.

Aktuellt! Sörmlandsnovellen 2024

  • Hösten 2024 bjuder vi in barn och unga på mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet att skriva novell på temat "Hemma".
  • Sörmlandsnovellen bygger på samma koncept som tidigare SN-novellen, och arrangeras i samarbete med med våra lokala tidningar i Sörmland.
  • De vinnande bidragen kommer att publiceras i de tre största lokaltidningarna, Sörmlands Nyheter, KatrineholmsKuriren, EskilstunaKuriren och Strängnäs Tidning.
  • Nio vinnare ses ut totalt, uppdelat i olika åldersklasser och ortsvis, för att få en bred representation i hela Sörmland.

Med Sörmlandsnovellen hoppas vi få fler barn och unga att vilja och våga uttrycka sig i skrift! Att skriva och berätta är även en läsfrämjande aktivitet.

Vi behöver din hjälp!

För att nå ut till barn och unga och sprida information om hur de deltar i Sörmlandsnovellen 2024 behöver vi din hjälp! Är du svensklärare eller arbetar på skolbibliotek eller folkbibliotek är du extra viktig, men du kan också ha en annan vuxenroll där du arbetar med barn och unga på något sätt.

Vi hoppas att du vill hänga på och hjälpa till att nå barn och unga i hela Sörmland genom att:

  • Sprida flyers
  • Anslå affisher på lämpliga ställen
  • Dela länk till Kampanjwebben i sociala medier
  • Koppla redan planerade skrivaktiviteter till Sörmlandsnovellen

Vi söker också jurydeltagare och platser/tillfällen för prisceremonier på olika ställen i Sörmland under oktober! Kontakta Irène Karlbom Häll

Sörmlandsbokhyllan

I Sörmlandsbokhyllan presenterar vi författare som har anknytning till Sörmland i korta filmer från A till Ö.

Den fysiska Sörmlandsbokhyllan, med referensexemplar, finns från och med april 2022 på Sörmands Museums bibliotek och är öppet när museet är öppet.

Filmen är textad. Ser du inte textningen? Klicka på rutan som ser ut som en kvadratisk sida med text på. Rutan finns oftast längst ned i mitten mot höger.

Kurser i författarsamtal

Vi ordnar kurser för dig som vill slipa din förmåga att intervjua författare, till exempel som en del av ett litterärt program på bibliotek.

Innehållsansvarig: Iréne Karlbom Häll
Uppdaterat: 8 juli 2024
AE2U