Open Call 2024/2025

Under 2024 och 2025 fortsätter vi använda Open Call som princip vid uppdrag och litterära samarbeten. Här kan du läsa mer om vad det innebär för dig som är professionell författare, jobbar på folkbibliotek eller på annat sätt arbetar med litteratur.

Open Call innebär att litterära uppdrag, även mindre, blir utlysta och hanteras i en process som är tydlig och transparent. Vi tror att detta leder till:

  • att vi blir lättare att samarbeta med
  • att vi utökar vårt nätverk av författare och andra litterära aktörer
  • ökad förankring och kvalitet på litterära arrangemang i regionen

Open call för författare och/eller skrivpedagoger 2024:

  • Delta i juryn för Sörmlandsnovellen 2024. Ansökan är öppen!
    Vi söker tre personer som vill delta i juryn för skrivtävlingen Sörmlandsnovellen 2024.
    Du är författare och/eller arbetar som skrivpedagog, är bosatt i Sörmland eller har koppling till Sörmland och intresse för barn och ungas skrivande.

    Arbetet utförs i samarbete med regionens litteraturutvecklare. Det är en större mängd korta texter varav en hel del på engelska, därför är det viktigt att du känner dig bekväm med att bedöma texter på både svenska och engelska.

    Ersättningen består av 10.000 kr/jurymedlem (faktura). Arbetet sker under första delen av november 2024. Sista ansökningsdag är den 25 oktober 2024.

    Gå till ansökningsformuläret om att delta i juryn för Sörmlandsnovellen

Open Call för författare 2025:

  • Mentor eller adept i ett mentorsprogram. Ansökan är öppen!
    Open Call för både mentorer och adepter (två par tas ut). Sista ansökningsdag är den 15 februari 2025.

    Läs mer om mentorsprogrammet här

Genomförda Open Calls 2024, som återkommer 2025:

För samtliga uppdrag krävs i princip att du är professionell författare med koppling till Sörmland, men vi gör en samlad helhetsbedömning för alla som söker. Både professionalism och geografisk koppling har gråzoner och vi är medvetna om det.

Vi tar vid urvalet hänsyn även till faktorer som bedömd kvalitet, relevant erfarenhet, jämn könsfördelning, mångfald i genrer, med mera. Ansökningar bedöms av jurygrupper bestående av litteraturutvecklare och fristående bedömare.

Uppdaterat: 21 oktober 2024
4C5U