Nära vård

Just nu pågår nu en omställning av hälso- och sjukvården i Sörmland och i hela Sverige, till vad som kallas nära vård. Bakgrunden är en samhällsutveckling där vi är fler som blir allt äldre, medan gruppen i arbetsför ålder minskar. För att resurserna ska räcka till, behöver vi ställa om och hitta nya sätt att jobba med vård och omsorg.

Nära vård - ett långsiktigt samarbete med patienten i fokus

Nära vård handlar om att utveckla en mer modern och effektiv vård som kommer närmare och organiseras mer runt patienten. Bland annat kan det innebära att all vård inte behöver ske på sjukhuset, utan det kan förflyttas till hemmet eller äldreboendet. 

Som patient ska du också kunna bli mer delaktig i din egen vård, utifrån dina egna förutsättningar, behov och önskemål. Hälsofrämjande och förebyggande insatser blir också viktigare.

Utökad samverkan krävs

Nära vård bygger på en tät och utökad samverkan mellan olika vårdaktörer. Det gäller vårdcentralerna, sjukhus- och specialistvården, liksom den kommunala vården och omsorgen. Eftersom vården ska organiseras runt patienten, behöver alla inblandade vård- och omsorginstanser kunna vara flexibla och hitta smidiga sätt att samarbeta runt patienten.

Dessutom kan den nära vården involvera ytterligare aktörer som har betydelse för patienters hälsa och mående, som till exempel föreningslivet.

Flexibel vård - digital när det är möjligt

Den nära vården behöver kunna vara flexibel på flera sätt. Nya tekniska hjälpmedel kan göra att den är digital när det är möjligt och fysisk när det behövs.

Nära vård i Sörmland 

Under hösten 2021 genomförde en arbetsgrupp med representanter från Region Sörmland och länets nio kommuner, möten och samtal med olika målgrupper i olika forum för att få olika perspektiv till den nära vården och omsorgen i Sörmland och för sörmlänningen.

Utifrån detta arbete enades regionen och kommunerna om en gemensam målbild för nära vård i Sörmland. Målbilden innehåller bland annat fokusområden för de kommande åren (2023-2027) i form av personcentrering, hälsofrämjande och förebyggande.

Exempel på nära vård i Sörmland

  • Samverkan är en förutsättning för nära vård och personcentrering är kärnan. I samverkansprojektet Tillsammans för barnens bästa i Sörmland arbetar regionen tillsammans med kommunerna - med barnets indivduella behov och förutsättningar i fokus.

  • Regionens primärvård och specialiserade sjukvård i hemmet (SSIH) arbetar i nära samverkan med kommunens äldrevård. I detta avsnitt av Region Sörmlands podd kan du lyssna på och följa Micke och Ingrid, geriatriker på Vårdcentralen Trosa, under en arbetsdag

  • Regionen och kommunerna har i samverkan med brukare och patienter från olika brukarorganisationer i Sörmland, tagit fram ett särskilt besökskort för personer med psykiska funktionsnedsättningar. Besökskortet ska vara ett hjälpmedel i möten med vård och socialtjänst och är ett exempel på hur man kan jobba personcentrerat inom vård och omsorg.
  • Digitalisering ingår också i nära vård, att vården kan vara digital när det är möjligt. Som invånare i Sörmland kan du nå din vårdcentral och sjukvårdsrådgivningen på 1177 digitalt, via tjänsten Vårdkontakt Direkt. Där kan du söka vård, få rådgivning och även få en fysisk tid på vårdcentralen bokad. Du kan också skicka med bilder och använda video vid behov.
Uppdaterat: 8 november 2024
JFEE