SMS-livräddning i Sörmland

Sedan november 2018 är vi igång med SMS-livräddning. Det innebär att du som har utbildning i hjärt- och lungräddning kan ta emot larm om hjärtstopp i din mobiltelefon.

– Ju tidigare hjärt- och lungräddning (HLR) startar desto större chans att den som drabbats överlever. Om vi även kan få fram en hjärtstartare till den drabbade ökar chanserna ytterligare. Via appen SMSlivräddare har sörmlänningarna möjlighet att hjälpa till och starta hjärt-och lungräddning innan ambulans eller räddningstjänst kommer till platsen, säger Harald Lindén, HLR-ansvarig och projektledare för SMS-livräddning i Sörmland. 

Över 3200 personer i Sörmland hade i december 2019 laddat ned appen SMSlivräddare. Se filmen där Harald Lindén berättar mer om täckningen! 

 Så funkar det:

  • När en person ringer in och meddelar hjärtstopp larmar sjukvårdens larmcentral ambulans, räddningstjänst och registrerade SMS-livräddare.
  • Systemet skickar en notis till anslutna smartphones som finns inom en viss radie från hjärtstoppet.
  • När du får notisen ska du svara om du kan hjälpa till via en ja- eller nej-funktion.
  • Larmsystemet dirigerar hur du tar dig till platsen för att påbörja HLR. Systemet berättar också var närmsta hjärtstartare är placerad och vilken SMS-livräddare som ska hämta den. 

Appen är gratis och funkar i de län som redan har anslutit sig till tjänsten; Sörmland, Västra Götaland, Stockholm och Västmanland

Den som vill delta måste ha genomgått en HLR-utbildning under de senaste tre åren och vara 18 år eller äldre.

  1. Ladda ner appen för iOS-iPhone eller ladda ner appen för Android-telefoner
  2. Registrera dig som livräddare i appen.
  3. Hjälp till att rädda liv
Uppdaterat: 10 december 2021
18FK