Region Sörmlands kulturstipendiater 2023

ÅRETS KULTURSTIPENDIATER UTSEDDA

Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet utsåg vid nämndmötet 5 oktober 2023 års kulturstipendiater. Kulturstipendium kan sökas inom kategorierna professionell konst och kultur, unga på väg, studiehjälp och fortbildning. Honnörsstipendium inom kultur nomineras man till. I år har 99 stycken ansökningar och nomineringar inkommit vilket är rekord.

HONNÖRSSTIPENDIUM

Per Wichmann 20 000 kr

Se filmen om Per här!

Per Wichmann är filmare sedan många år och bor i Nyköping. Runt om i Sörmland har Per visat filmer för äldre genom filmprogrammet Sörmland i fokus - en minneskavalkad. Där har han visat hur isupptagning i Malmköping gick till, gamla filmklipp från jordbruket från 50-talet, Nyköping 1936 med besök i butiker efter Storgatan och vackra vyer från Sörmland.

Per Wichmann jobbar i liten skala och gör det mesta själv i filmproduktionen, allt från filmning, ljudupptagning, redigering till att vara producent. Per har bland annat gjort den prisbelönade filmen Röster om vår tid som visats på SVT. Nu är han i full gång med uppföljaren Röster från Asien som tar upp vår tids stora ödesfrågor om jordens och människans överlevnad och hur energiförbrukning i Asien kan påverka Sörmland.

Region Sörmland tilldelar Per Wichmann 2023 års Honnörsstipendium, i kategorin Film för hans breda kompetens, engagemang och förmåga att kunna berätta i det lilla om det stora på ett sätt som berör på många plan.

PROFESSIONELL KONST OCH KULTUR

Åsa Lockner 20 000 kr

Se filmen om Åsa här!

Åsa Lockner bor i Mellösa, är utbildad på Konstfack i konsthantverk och har främst ägnat sig åt smycken. Åsas konstnärskap har utvecklats till att bli mer skulpturalt, vilket är spännande att följa. En flytt från storstad till landsbygd för sju år sedan gav Åsa en helt annan syn på behovet av sammanhang, social mening, samhällsbyggnad och riskerna med isolering. Frågor som varit centrala i uppbyggnaden av projektet Mellösaverken/ The Mellow Works. I en gammal fabriksbyggnad har Åsa Lockner och hennes man skapat en plats för ateljéer, bostäder, verkstäder och Artist in Residence‐verksamhet.

Region Sörmland tilldelar Åsa Lockner 2023 års Kulturstipendium i kategorin Bild och form för hennes konstnärskap och för att hon bidragit stort till Sörmlands kulturliv. Inte minst genom Mellösaverken som numera har residens för formgivare utan också genom nystartade Konstfrämjandet Kraft.

Anders Peev 20 000 kr

Se filmen om Anders här!

Anders Peev är musiker, kompositör och konstnärlig ledare för Musikteater Unna. På torpagården utanför Sparreholm där han bor har han sin studio. Anders Peev har en kandidatutbildning från Kungliga musikhögskolan i Stockholm och hans huvudinstrument är nyckelharpa. Musiken han komponerar är ofta inspirerad av folkmusik, modern konstmusik och progressiv metal, och på scen arbetar Anders alltid med levande musiker.

Anders Peevs senaste projekt Håtunaleken, Nyköpings Gästabud och Banketten utgörs av samarbeten med scenkonstgrupper från Sörmland. Under Hösten 2023 turnerar Anders med Scenkonst Sörmland och 2024 planerar han ett nytt scenkonstprojekt tillsammans med den egna gruppen, Musikteater Unna, och Teater Sörmland i Nyköping.

Region Sörmland tilldelar Anders Peev 2023 års Kulturstipendium, i kategorin Musik för hans spridning av nyckelharpans uttryck, engagemang för den levande musiken och bidrag till länets scenkonst och musik som kompositör och musiker.

Kristina Larsson 20 000 kr

Se filmen om Kristina här! 

Kristina Larsson är uppvuxen i Katrineholm och bor nu i Västra Näshulta. Kristina har en examen i Slöjd, hantverk och formgivning från Linköpings universitet och tillverkar både bruksföremål, inredningsprodukter och konsthantverk i olika träslag. Med passion för traditionellt trähantverk arbetar Kristina Larsson målmedvetet för att bygga på sitt kunnande och utveckla sin verksamhet. Genom att experimentera vill Kristina hitta nya uttryckssätt med bibehållen kvalitet i hantverket samt miljömässig hållbarhet, då hennes produkter är av material från Sörmland.

Region Sörmland tilldelar Kristina Larsson 2023 års Kulturstipendium, i kategorin Hemslöjd och Kulturhantverk med uppmuntran till det unga och hållbara hantverket i Sörmland.

Veronica Hammarlund 20 000 kr

Se filmen om Veronica här!

Dansaren och koreografen Veronica Hammarlund bor sedan 2020 i Mariefred. På kort tid har hon etablerat sig i det sörmländska kulturlivet. Veronica har föreläst om Skapande skola, medverkat i juryn för Skapa Dans, anordnat workshops och turnerat med egna dansproduktioner för barn och unga.

Veronica Hammarlund driver danskompaniet Framework Dancing Art som varit initiativtagare till Danssommarjobbet 2020, en feriepraktik där ungdomar i hela regionen kan ansöka om sommarjobb inom dans. Projektet har sedan dess varit en återkommande del i Scenkonst Sörmlands program och medverkat i Drakfestivalen sommaren 2021–2022 i bland annat Eskilstuna, Katrineholm, Strängnäs och Nyköping.

Region Sörmland tilldelar Veronica Hammarlund 2023 års Kulturstipendium, i kategorin Dans för att hon med driv och vilja spridit och medverkat till att stärka dansen som konstform och yttryck för barn och unga i Sörmland.

UNGA PÅ VÄG

Jack Elliot Lundqvist 10 000 kr

Jack Elliot Lundqvist har just avslutat sin utbildning inom filmregi på Stockholms Konstnärliga Högskola och flyttat tillbaka till Nyköping där han är född och uppvuxen. Jacks examensfilm Amygdala är klar för visning på SVT och antagen till flera internationella filmfestivaler bland annat Haugesund filmfest.

Region Sörmland vill genom att tilldela Jack Elliot Lundqvist 2023 års Kulturstipendium i kategorin Unga på väg/Film bidra till Jacks fortsatta filmarbete då hans mod att lyfta personliga och ofta svåra berättelser gör honom angelägen och intressant att följa.

Melker Appel 10 000 kr

Melker Appel tog examen från skådespelarutbildningen på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg i juni i år. Uppväxt i Sörmland har han varit väldigt delaktig i länets kulturliv och verksam i tre av Nyköpings fria teatergrupper - Teater Sörmland, Propellerteatern och Nyköping Stads Teater. Melker är fortfarande aktiv i Propellerteatern i Nyköping och stipendiet skulle bidra till att kunna fortsätta arbeta i Sörmland.

Region Sörmland vill genom att tilldela Melker Appel 2023 års Kulturstipendium i kategorin Unga på väg/Teater för han ska kunna fortsätta utvecklas som skådespelare inom scen och film och bidra till scenkonsten i Sörmland.

STUDIEHJÄLP

Alex Eriksson 10 000 kr

Alex Eriksson är uppvuxen i Nyköping och påbörjade förra året en kandidatutbildning inom textilkonst och hantverk på Konstfack. Med målmedvetenhet och flit i sina studier inom textilt hantverk experimenterar samt söker Alex hela tiden nya vägar till både kunskap och konstnärliga uttryck. Alex Eriksson kombinerar med stor nyfikenhet och humor material och tekniker på nya sätt och visar med sin design både sin konstnärlighet och kärlek till vetenskap och natur. Stipendiet vill Alex använda till materialkostnader och studieresor genom utbildningen.

Region Sörmland vill genom att tilldela Alex Eriksson 2023 års Kulturstipendium i kategorin Studiehjälp/Hemslöjd och Kulturhantverk ge Alex full möjlighet att under sina studier utveckla sitt textila skapande och ser med förväntan fram emot att få se hans verk i Sörmland.

Amalia Sjönneby 10 000 kr

Amalia Sjönneby har hela sin uppväxt varit aktiv i Eskilstunas musikliv via musikklasser, kulturskolan och frilansuppdrag. Utöver heltidsstudier på Ämneslärarprogrammet med sång- och ensembleprofil vid Kungliga Musikhögskolan frilansar Amalia som sångsolist och körsångerska samt får uppdrag som studiomusiker för trumpet och sång.

Amalia Sjönneby samlar olika erfarenheter för att utvecklas musikaliskt och för att gynna den framtida yrkesbanan som musiklärare. Hon söker sig mot att utforska musik i en ny kontext och i nya kulturer bland annat genom utbytesstudier.

Region Sörmland vill genom att tilldela Amalia Sjönneby 2023 års Kulturstipendium i kategorin Studiehjälp/Musik för att hon bär på ett intresse för musikpedagogik och vill dela med sig av sin kunskap till andra i och utanför Sörmland.

FORTBILDNING

Emilia Utter Mangsbo 10 000 kr

Operasångerskan Emilia Utter Mangsbo bor i Flen. Hennes musikaliska resa har gått via Flens kulturskola och musiklinjen på Stenhammarskolan och även om studierna har tagit Emilia både till Stockholm och London så har Sörmland alltid varit hennes hem.

Sedan examen vid Royal College of Music har Emilia Utter Mangsbo frilansat som sångerska. Tidigare i vår sjöng hon på Kent-konserten i Eskilstuna och på Folkoperan debuterade Emilia i uppsättningen Riddar Blåskägg & Judith. I höst sjunger hon på The Next Award på Stockholms konserthus tillsammans med Danny Saucedo och Kungliga Filharmonikerna. Hösten 2024 ser hon fram emot att sjunga en huvudroll på Folkoperan. Stipendiet vill Emilia använda till Master Classes med Peter Mattei och Ann-Sophie von Otter.

Region Sörmland vill genom att tilldela Emilia Utter Mangsbo 2023 års Kulturstipendium i kategorin Fortbildning/Musik för hennes ambition att fortsätta utvecklas som sångerska med hopp om att hon även fortsatt kommer berika länet kulturliv med sin röst och musikalitet.

Uppdaterat: 27 november 2023
QFDE