Tre personer som sitter vid ett bord utomhus

Litteraturutveckling Sörmland

Är du verksam som professionell författare, översättare, dramatiker, serieskapare eller poet i Sörmland? Eller skriver du på fritiden? Du kanske är ung och gillar att skriva eller jobbar på skola och bibliotek. Vi samarbetar med bokförlag, bibliotek och många andra för att skapa sammanhang och arenor där du kan nätverka och utveckla ditt skrivande tillsammans med andra.

Uppdrag Litteratur

Litteratur är sedan 1 januari 2021 ett nytt konstområde inom Region Sörmland och är organisatoriskt en del av Biblioteksutveckling Sörmland.

Vårt uppdrag är att på olika sätt stödja dig som är verksam inom Sörmlands litterära system, och att skapa bättre förutsättningar för fler att upptäcka och utveckla sitt skrivande. Uppdraget ligger nära det Läsfrämjande uppdraget som också finns i regionen.

Nyhetsbrev

Vill du få vårt nyhetsbrev som främst riktar sig till författare, skribenter och litterära arrangörer? Vi skriver om litterära nyheter med koppling till Sörmland och berättar om aktuella Open Call-ansökningar. Nyhetsbrevet om litteratur skickas ut ungefär en gång i kvartalet. Mejla oss på biblioteksutveckling@regionsormland.se om du vill bli tillagd på mottagarlistan.

Samarbeten

Vi samarbetar med och stödjer flera olika litterära evenemang i Sörmland, som LitterArt i Nyköping och Kultur och Litteraturfestivalen i Flen. Tillsammans med folkbiblioteken i Sörmland arrangerar vi deltävlingar och länsfinal i Poetry Slam samt utbudsdagar.

Mångspråk och nationella minoriteter

Vårt uppdrag innefattar även att främja litteratur på andra språk än svenska. I Sörmlandsbokhyllan finns böcker utgivna på till exempel finska och arabiska, skrivna av författare med bas i Sörmland. Läs mer om Sörmlandsbokhyllan.

Bli poesigympaledare

Poesigympa är vårt egenskapade koncept som blandar litteratur och poesi med rörelse och hälsa! Vi har tagit fram en kurs för dig som vill leda egen poesigympa med dina elever, på biblioteket eller på din arbetsplats. Från och med våren 2023 finns en introduktion till kursen tillgänglig via Digiteket.

Läs mer om Poesigympa här

Kolla in i vår evenemangskalender för nya kurstillfällen.

Evenemang och nyheter

I evenemangskalendern hittar du evenemang som vi är med och arrangerar. I nyhetslistan hittar du aktuella projekt och andra nyheter som vi är inblandade i.

En del av enheten Biblioteksutveckling Sörmland

Innehållsansvarig: Iréne Karlbom Häll
Uppdaterat: 8 mars 2024
FXHJ