Biblioteken i Sörmland

I Sörmland finns folk- och skolbibliotek, sjukhusbibliotek, högskolebibliotek, specialbibliotek och regional biblioteksverksamhet. Biblioteken i Sörmland ger en region där du har god tillgång till kunskap och berättelser.

  • I kommunerna finns folkbibliotek, och skolbibliotek inom grund- och gymnasieskola.
  • I Sörmland finns också Mälardalens högskolebibliotek, sjukhusbibliotek, bibliotek vid två skolor och två folkhögskolor samt specialbibliotek inom museiområdet.
  • Biblioteksutveckling Sörmland är den regionala biblioteksverksamheten i regionen.

Här kan du se en film om regionens olika biblioteksverksamheter och läsa mer om den regionala biblioteksplanen

Karta över Sörmlands folkbibliotek

De bibliotek som är öppna för alla kallas folkbibliotek. I Sörmlands nio kommuner finns cirka 30 folkbibliotek och mötesplatser med biblioteksfunktion i olika storlekar. Eskilstuna och Nyköping har också varsin bokbuss.

Tre av biblioteken i Sörmland har meröppet. Meröppet betyder att biblioteket går att besöka även när det inte är bemannat. Dessutom finns flera digitala bibliotek att besöka.

Bibliotek inom Region Sörmland

Utöver regional biblioteksverksamhet finns sjukhusbibliotek, bibliotek på Eskilstuna och Åsa folkhögskola, skolbibliotek på Ökna naturbruksgymnasium och forskningsbibliotek på Sörmlands museum. Genom folkbildning, fortbildning och utbildning bidrar biblioteken till att nå Region Sörmlands vision.

Statistik kring bibliotek

Kungliga biblioteket samlar in och presenterar Sveriges officiella biblioteksstatistik.

Uppdaterat: 11 april 2024
QMDY