Guida till e-resurserna!

Läs böcker digitalt - och guida era låntagare till e-resurser som finns via era bibliotek eller fritt på internet.

Guida till fria e-resurser

Använd gärna materialet  för att guida till fria e-resurser. Materialet består av en klickbar pdf och 7 jpeg-bilder. I pdf:en redigerar biblioteket själva så att länken pekar till lämpligt ställe. För att göra det behöver du ha Adobe Acrobat. Om du inte har det kontakta Biblioteksutveckling Sörmland så hjälper vi till (gäller bibliotek i Sörmland). Bilderna är anpassade för sociala medier och kan användas enskilt eller tillsammans.

 

Hämta materialet

CC0 1.0

Litteraturbanken

Du hittar böcker på svenska. Texterna finns fritt tillgängliga att läsa och söka fram på webbplatsen. Många titlar kan också sparas ner till läsplattor och smartphones frå webbplatsen eller bibliotekens kataloger (via Libris). Du hittar litteratur av till exempel Karin Boye, Strindberg och Selma Lagerlöf.

Gutenberg

Du hittar böcker på engelska, men det finns även böcker på många andra språk. Du kan ladda ner i epub-format till din enhet. Du hittar litteratur av till exempel Jane Austen och Edgar Allan Poe.

Världens bibliotek

Du hittar böcker på arabiska, bosniska, kroatiska, persiska, turkiska, somaliska och tigrinska. För att låna behöver du skapa ett konto på Världens bibliotek. Det enda du behöver är en e-postadress. Du måste vara i Sverige för att kunna skapa ett konto. Världens bibliotek är en del av biblioteken i Sverige.

Open Library

Du hittar alla möjliga slags böcker  Du registrerar dig med din e-post för att fritt kunna låna böcker. Open Library är lite som ett Wikipedia för böcker.

Libri Vox

Du hittar e-ljudböcker på engelska som du fritt kan ladda ner och lyssna på.

Ditt bibliotek

På ditt bibliotek hittar du mer digitalt att läsa, lyssna och titta på. Ditt digitala bibliotek har böcker, ljudböcker, tidningar, filmer och information du kan ta del av digitalt.

Uppdaterat: 4 augusti 2023
USW7