Du som är bibliotekarie, logoped, barnhälsovårdssköterska, tal-, språk- eller specialpedagog bidrar i ditt arbete till att barn med avvikande eller försenad språkutveckling får hjälp. Genom Bokrecept når vi tillsammans fler barn och deras vuxna!
Vad är Bokrecept?
Logoped, barnhälsovårdssköterska, tal-, språk- eller specialpedagog skriver ut ett bokrecept till barn i åldrarna 0-6 år som har behov av språkstimulans. I vissa kommuner skrivs Bokrecept även ut till barn i skolåldern. Barn och deras vuxna går sedan till biblioteket för att lämna in bokreceptet. Utifrån bokreceptet plockar bibliotekarien ihop böcker att låna som hjälper barnet att träna sitt språk.
Varför arbetar vi med Bokrecept?
De första tre åren i en människas liv är avgörande för att utveckla ett gott språk. 5-8 % av förskolebarnen i Sörmland har någon typ av avvikande språkutveckling. En del barn börjar tala sent. Vissa barn har svårt att utveckla ordförråd och grammatik. Andra barn har svårt med uttal eller att förstå talat språk. Barnets språkliga ålder kan vara en annan än barnets faktiska ålder. Dessa barn har ett stort behov av språklig stimulans.
Forskning visar att tidig och frekvent biblioteksanvändning och tillgång till böcker i hemmet starkt påverkar barnets prestationer senare i skolan. Bokrecept ger familjerna en tidig kontakt med biblioteket. Det är viktigt att pratläsa med yngre barn och högläsa med äldre barn. Bokrecept bidrar till att stimulera barnets språkutveckling och förebygga framtida läs- och skrivsvårigheter.
Vill du samverka med oss?
Varje år genomför Biblioteksutveckling Sörmland och Barnhälsovården i Sörmland ett samverkansmöte för alla bibliotekarier, logopeder, barnhälsovårdssköterskor, tal-, språk- och specialpedagoger (från kommuner där specialpedagoger skriver ut bokrecept) från hela regionen. På mötet följer vi upp arbetet med bokrecepten och delar kunskap och erfarenheter från våra olika professioner. Stående punkter på dagordningen:
- Uppföljning med rapport från alla hur det går på hemmaplan.
- Rapport från alla av statistik över utskrivna och inlämnade bokrecept. Biblioteken skickar in statistik till Biblioteksutveckling Sörmland innan mötet.
- Samtal kring om något ska ändras i själva bokrecepten.
Var hittar jag bokrecepten?
Du som arbetar med Bokrecept i Sörmland hittar information går in under din yrkeskategori-ingång längst ner på sidan. Där hittar du information riktad till just dig och själva bokrecepten.
Bokrecepten har nytt utseende från och med våren 2021. Nu kan du som skriver ut välja att fylla i bokrecepten digitalt och sen skriva ut till familjen.
Hur fungerar Bokrecept i Sörmland?
-
I bokreceptet markerar du vilka språkfärdigheter barnet behöver träna på. Logoped-bokreceptet är det mest omfattande receptet. Det skrivs endast ut av dig som är logoped. Logopeder har utarbetat receptet och bestämt dess olika kategorier.
Fyll i och skriv ut logoped-bokreceptet
Såhär gör du:
- Du träffar barnet och fyller digitalt i logoped-bokreceptet. Sen skriver du ut bokreceptet (dubbelsidigt).
- Du informerar förälder eller annan vårdnadshavare om hur bokrecept fungerar och att de lämnar in receptet på biblioteket. Informationen finns att läsa på receptets baksida. Bokrecept kan lämnas in på alla folkbibliotek i Sörmland. Det är gratis att låna böcker på biblioteket.
- Du kryssar i 1-3 kategorier i bokreceptet.
- Du kan prioritera så att barnet får en kategori vid första tillfället och så vidare. Då numreras kategorierna 1-3. Om ingen prioritering görs får barnet en blandning från de ikryssade kategorierna.
- Om du kryssar i ljudstimulering så behöver det preciseras.
- Du skriver i rutan Annat om du vill att skriva ut något annan än en bok, till exempel en taktil bok eller språkväska (endast i Gnesta).
- Du fyller i språklig ålder samt vårdnadshavares namn och telefonnummer.
- Du för statistik över antal utskrivna recept. Efter årsskiftet skickar du all statistik till Biblioteksutveckling Sörmland.
-
Barnhälsovårds-bokreceptet är utarbetat av logopeder. Det skriver du som barnhälsovårdssköterska ut vid den uppföljande träffen efter språkscreeningen vid 2,5 års ålder.
Du skriver ut till barn som behöver en "språkpuff", men inte behöver remiss vidare till logoped eller till barn som har remitterats och som väntar på att få komma till logoped. I bokreceptet markerar du vilka språkfärdigheter barnet behöver träna på.
Fyll i och skriv ut barnhälsovårds-bokreceptet
Såhär gör du:
- Du träffar barnet och fyller digitalt i barnhälsovårds-bokreceptet. Sen skriver du ut bokreceptet (dubbelsidigt).
- Du informerar förälder eller annan vårdnadshavare om hur bokrecept fungerar och att de lämnar in receptet på biblioteket. Informationen finns att läsa på receptets baksida. Bokrecept kan lämnas in på alla folkbibliotek i Sörmland. Det är gratis att låna böcker på biblioteket.
- Du kryssar i 1-3 kategorier i bokreceptet.
- Du kan prioritera så att barnet får en kategori vid första tillfället och så vidare. Då numrerar du kategorierna 1-3. Om du inte gör någon prioritering får barnet en blandning från de ikryssade kategorierna.
- Om du kryssar i ljudstimulering så behöver du precisera vad det innebär.
- Du skriver i rutan Annat om du vill skriva ut något annan än en bok, till exempel en taktil bok. I Gnesta kan du även välja språkväska.
-
Skol-bokreceptet skrivs ut av dig som är specialpedagog till barn i skolåldern. I bokreceptet markerar du vilka språkfärdigheter barnet behöver träna på.
Fyll i och skriv ut skol-bokreceptet
Såhär gör du
- Du fyller digitalt i skol-bokreceptet. Sen skriver du ut bokreceptet (dubbelsidigt).
- Du informerar barnet, förälder eller annan vårdnadshavare om hur bokrecept fungerar och att de lämnar in receptet på biblioteket. Informationen finns att läsa på receptets baksida. Bokrecept kan lämnas in på alla folkbibliotek i Sörmland. Det är gratis att låna böcker på biblioteket.
- Du för statistik över antal utskrivna recept. Efter årsskiftet skickar du all statistik till Biblioteksutveckling Sörmland.
-
Som bibliotekarie ser du till att familjen får låna böcker som hjälper barnet att träna sitt språk.
Såhär gör du
- Du välkomnar familjen när de kommer till biblioteket för att lämna in sitt bokrecept.
- Du letar fram lämpliga böcker utifrån vad som är förskrivet i receptet. Det finns en boklista för Bokrecept med böcker sorterade efter kategorierna på bokreceptet. Boklistan finns på Google Drive och delas av alla som arbetar med bokrecept. Kontakta Biblioteksutveckling Sörmland om du vill ha tillgång till dokumentet.
- Du lånar ut 5-8 böcker per tillfälle.
- Du fyller i var bokreceptet är utlämnat och vem som lämnat ut det.
- Du delar ut gåvoboken "Tungvrickare" av Elvira Ashby första gången familjen hämtar ut på bokreceptet. Boken får familjen behålla hemma. Du markerar att familjen fått gåvoboken med ett kryss på receptet. Ibland används ett recept flera gånger. Uppstår osäkerhet om familjen fått gåvoboken så fråga dem.
- Du för statistik över första gången receptet används och när det återanvänds (kryssa på bokreceptet).
Utöver de gemensamma rutinerna kan varje bibliotek utforma egna rutiner kring hanteringen av Bokrecept.
-
Vi har en gemensam lista med bra böcker sorterade efter kategorierna på bokrecepten. Boklistan finns på Google Drive och delas av alla som arbetar med Bokrecept. Alla yrkeskategorier hjälps åt att fylla på listan med lästips.
Kontakta oss på Biblioteksutveckling Sörmland om du vill ha tillgång till listan.