Med Region Sörmlands gåvobok hälsar bibliotek och barnhälsovård alla nyfödda och nyinflyttade barn välkomna till livet och till Sörmland! Vi berättar för familjerna hur viktigt det är för språkutvecklingen att tidigt komma igång med att läsa, sjunga, leka och berätta för barnet.
Vad är gåvoboken?
När barnet skrivs in på Barnhälsovårdsmottagningen delar sköterskan ut ett presentkort och informerar om att familjen är välkommen till sitt närmsta bibliotek för att hämta en gratis bok till barnet.
På biblioteket väljer familjen vilken av de tre gåvoböckerna de vill ha:
- Hela fina jag av Hanna Albrektsson
- Små, små ramsor / Pikku, pikku loruja av Päivi Hällström
- Kan du ingenting Pettson? av Sven Nordqvist
- Var är tårtan? av Thé Tjong-King
Varför arbetar vi med Gåvoboken?
Målet med gåvobokssamarbetet är att alla barn mellan 0-6 år tillsammans med sina vuxna ska känna sig välkomna in i läsandet och språkets rika värld och upptäcka bibliotekets alla skatter.
Region Sörmland har delat ut gåvoböcker till barn sedan 1991 enligt ett fullmäktigebeslut. Bokinköpen finansieras centralt av regionen.
Vad behöver jag som arbetar med Gåvoboken veta?
Du som arbetar med Gåvoboken hittar information längst ner på sidan. Där hittar du information riktad till just dig och om själva bokrecepten.
Genom gåvobokssamarbetet bidrar du som arbetar inom barnhälsovård och bibliotek till att alla barn får ett rikt språk!
Information för dig som arbetar med gåvoboken
-
Berätta att de första tre åren i en människas liv är avgörande för att utveckla ett rikt språk. Berätta att det är roligt och viktigt att pratläsa, sjunga och berätta med barnet på sitt modersmål. Informera om att det är viktigt att barnet är omgivet av språk, berättelser och böcker.
Det är gratis att låna på biblioteket och att alla är välkomna. Tipsa om var närmaste bibliotek finns. Berätta att familjen kommer att få välja en av följande böcker på biblioteket; Den flerspråkiga "De små barnens bok", den svensk-finska sångboken "Pikku, pikku lauluja / Små, små visor" av Päivi Lindström och den bildrika "Jan Lööfs bilderbok". Visa gärna böckerna och ge exempel på hur de kan pratläsas.
-
Hälsa familjen välkommen till biblioteket. Berätta om allt som biblioteket har att erbjuda.
- Berätta att de första tre åren i en människas liv är avgörande för att utveckla ett rikt språk.
- Berätta att det är roligt och viktigt att pratläsa, sjunga och berätta med barnet på sitt modersmål.
- Informera om att det är viktigt att barnet är omgivet av språk, berättelser och böcker.
Det är gratis att låna på biblioteket och att alla är välkomna. Visa böckerna som familjen kan välja en av till barnet; Den flerspråkiga "De små barnens bok", den svensk-finska sångboken "Pikku, pikku lauluja / Små, små visor" av Päivi Lindström och den bildrika "Jan Lööfs bilderbok". Visa gärna böckerna och ge exempel på hur de kan pratläsas.
-
Boken innehåller bilder och texter från nyare och äldre svenska bilderböcker på svenska, arabiska och engelska. Pratläs och berätta tillsammans med barnen utifrån bilderna.
Det är viktigt för språkutvecklingen att den vuxne kommunicerar på sitt eget förstaspråk/modersmål. Boken passar de yngsta mellan 0 till 3 år.
-
Boken är rik på bilder men saknar text och kan därför läsas på alla språk. Pratläs och berätta tillsammans med barnen utifrån bilderna.
Det är viktigt för språkutvecklingen att den vuxne kommunicerar på sitt eget förstaspråk/modersmål. Boken passar de lite äldre yngsta barnen mellan 3-5 år.
-
Boken är en finsk-svensk sångbok med musik-cd. Den passar bra för familjer med finskspråkig anknytning som vill komma igång med finskan igen. Kanske kan mor- och farföräldrar finska även om inte barnets vuxna kan?
Barnet har rätt till sitt språk och att sjunga, prata och läsa på finska om det finns en finsk koppling i familjen.
-
Samtliga gåvobokstitlar ska finnas på varje biblioteksenhet (inte bara huvudbibliotek) så att familjerna kan hämta sin bok var de vill. När böckerna börjar ta slut beställer biblioteket själv hem nya böcker. Fakturan betalas av Region Sörmland, via Biblioteksutveckling Sörmland.
Rutinen för beställning hittar du på samarbetsytan i Teams för Folkbiblioteken i Sörmland. Undrar du över något? Kontakta Biblioteksutveckling Sörmland.
Biblioteken för statistik genom att "pinna" antal uthämtade böcker. Statistiken rapporteras in i början av året till Bibliotekutveckling Sörmland (för året innan) via e-post. Statistiken är viktigt för att vi ska kunna mäta hur många föräldrar som hämtar boken till sina barn.
-
Presentkortet produceras av Biblioteksutveckling Sörmland och skickas till länets alla Barnhälsovårdsmottagningar via Barnhälsovården i Sörmland. Kontakta Barnhälsovården i god tid när dina presentkort börjar ta slut.